Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bežné veci majú svoje tajomstvá: Aj záhada štyroch kráľov je už vyriešená!

Hydrant Zobraziť galériu (3)
Hydrant (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Existuje veľa otázok, ktoré ste si nikdy nepoložili, pritom sa týkajú vecí, s ktorými sa stretávame každý deň. Takmer každý predmet vo vašom okolí skrýva určité zaujímavé či vtipné tajomstvo. Rovnako, ako niektoré encyklopédie uvádzajú na svojich stránkach, tak aj my sa vás pýtame: „Vedeli ste, že...?“

Každý z nás už niekedy vo svojom živote hral kartovú hru. Teraz je jedno akú, zaujímavé sú v tomto prípade karty. Všimli ste si už niekedy, že srdcový kráľ ako jediný nemá fúzy a že kárový zase nemá v rukách ani jednu dýku? Zároveň sa pikový kráľ ako jediný pozerá doľava a krížový má pri sebe znak vládcu, ríšske jablko.

Králi v kartách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: viralnova.com)

Štyria králi totiž reprezentujú skutočné osobnosti histórie. Srdcový kráľ je Karol V., vodca Svätej ríše rímskej. Kárový reprezentuje Júlia Caesara, pikový biblického kráľa Dávida a nakoniec kríž ostal pre Alexandra, legendárneho vládcu Macedónskej ríše.

Do tretice ste určite nevedeli (načo by vám to aj bolo), že s jednou tuhou v ceruzke dokážete nakresliť čiaru dlhú 56 327 metrov. Možno ste ale tušili, že predtým, než ľudia vymysleli gumu v dnešnej podobe a forme, na vymazanie farby používali mäkkú časť chleba (podrobné návody sú aj na YouTube).

Merovingian inšpiroval matematika k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: knotfriends.com)

Na tejto rarite sa pobavíte. Podľa istého matematika menom Mikael Vejdemo-Johansson je možné uviazať si kravatu 177-tisíc rôznymi spôsobmi! Ako na to prišiel? Inšpiroval ho film Matrix, konkrétne postava Merovingiana. Ten mal v druhej časti trilógie kravatu uviazanú uzlom, ktorý dovtedy nebol známy. To ho priviedlo na myšlienku, ktorú vzápätí uskutočnil, vytvoriť nový model pre viazanie kravát.  

No a napríklad hydrant je predmet, ktorý pomáha hasičom zefektívniť svoju prácu. Keď im dôjde voda v cisternách, môžu sa napojiť na hydrant a čerpať vodu zo zásob mesta. Nikto však netuší, kto je autorom tohto vynálezu, pretože patentová kancelária, ktorá tento údaj uchovávala, paradoxne vyhorela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu