Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česká kampaň upozorňuje na hokejový šampionát: Diktátor Lukašenko nehrá fair-play!

(Zdroj: YouTube)

PRAHA – Hokejový šampionát ešte ani nezačal a už vyvolal búrlivé reakcie. Ozvali sa zástancovia ľudských práv z Česka, ktorí upozorňujú, že usporiadateľské Bielorusko na čele s prezidentom Lukašenkom, nie je právny štát a nehrá fair-play. Preto vytvorili video, v ktorom parodujú komentovanie zápasu zo zásahu polície proti demonštrantom v bieloruských uliciach.

Tak ako v hokeji aj v demokratickom štáte sa majú pravidlá dodržiavať. Zatiaľ čo v hokeji sú na to rozhodcovia, na prezidenta Lukašenka nemá kto dohliadať. Preto sa organizácia Člověk v tísni rozhodol prostredníctvom spoločnosti Družina vytvoriť video, kde komentátori parodujú komentovanie udalostí v bieloruských uliciach namiesto hokeja.

„V hokeji sa hrá fair-play. O Bielorusku, kde sa tohtoročné hokejové majstrovstvá konajú, sa to však len ťažko dá povedať. Kampaň Fandím ľudským právam v Bielorusku upozorňuje na to, že tamojší režim dlhodobo zaviera, šikanuje a umlčuje nielen novinárov, obhájcov ľudských práv a ďalších aktivistov, ale aj obyčajných občanov,“ napísali organizátori kampane.

Vo videu si robia komentátori posmešky z autokratického prezidenta Lukašena, ktorého pasovali do role zadumaného trénera hokejistov. Ten mal vedieť o špinavej taktike svojich zverencov, zatiaľ čo premietajú zábery policajtov bijúcich dav ľudí v uliciach.

Pozrite si zaujímavú kampaň českej organizácie

Bieloruská striedačka

„Nechceme, aby návštevníci boli zneužití pre šírenie tejto skreslenej reality o spokojnom Bielorusku a jeho usmievavých občanoch. Nemáme v úmyslenikoho odradiť od skvelých hokejových zážitkov. Máme ale na pamäti, že režim, ktorý pozýva k ich sledovaniu, nehrá fair-play ani so svojimi občanmi, ani s hosťami šampionátu,“ dodávajú na záver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu