Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanecký klub navrhuje trest pre člena LDPR: Hlasoval proti pripojeniu Krymu k Rusku

Obyvatelia Krymu rozhodujú o jeho ďalšom osude
Obyvatelia Krymu rozhodujú o jeho ďalšom osude (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Poslanecký klub Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) navrhuje zbaviť mandátu poslanca, ktorý v Štátnej dume ako jediný hlasoval proti ratifikácii federálneho zákona o vstupe Krymu do zväzku Ruskej federácie a vytvorení dvoch ďalších subjektov v krajine: Krymskej republiky a mesta Sevastopol.

Ako uviedla agentúra Ukrinform, informoval o tom dnes na svojom konte na sociálnej sieti Twitter podpredseda Štátnej dumy Igor Lebedev (LDPR) a dodal, že traja poslanci sa hlasovania zdržali.

Proti zákonu vo štvrtok hlasoval jediný poslanec - Igor Ponomariov zo strany Spravodlivé Rusko. Frakcia LDPR začala preto pripravovať uznesenie s návrhom zbaviť ho poslaneckého mandátu za "protištátnu pozíciu". Na oficiálnej webovej stránke LDPR sa píše, že "takí ako Ponomariov nemajú v ruskom parlamente miesto".

Troch poslancov, ktorí sa pri hlasovaní zdržali, chce LDPR dôrazne upozorniť, že nepostupovali v súlade s politickým štatútom.

Predseda výboru Štátnej dumy pre poslaneckú imunitu Sergej Popov však dnes frakciu LDPR upozornil, že jej návrh je nevykonateľný, keďže poslanec môže byť mandátu zbavený len na základe rozhodnutia súdu po vyšetrení konkrétneho trestného činu prokuratúrou.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie de facto už v utorok, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu minulú nedeľu referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sankcie, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu