Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ukrajinský premiér obviňuje Rusko: Ohrozujú svetový poriadok pomocou plynu

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia by mala prijať skutočné sankcie proti Rusku, uviedol dnes v Bruseli ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý Rusko obvinil z anexie Krymu a z ohrozovania svetového poriadku prostredníctvom energetického vydierania.

"Najlepší spôsob, ako zastaviť Rusko, je postaviť ho pred skutočné ekonomické tlaky," uviedol Jaceňuk pred novinármi po podpise politickej časti asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou.

Premiér zdôraznil, že "ak chceme odolať tlaku Ruska, všetci musíme zaplatiť istú cenu, cenu za mier, stabilitu a bezpečnosť".

Jaceňuk vyjadril nádej, že EÚ sa v tomto smere zachová pevne a voči Moskve bude vystupovať jednotne, silne a rozhodne.

Lídri EÚ však na summite v Bruseli bol ochotní dohodnúť sa iba na druhej fáze sankcií - rozšírení sankčného zoznamu o niekoľko nových, vplyvných mien ruskej politiky, ale neprikročili k tvrdším postihom ekonomického charakteru.

"Bohvie, čo je konečným cieľom - Ukrajina alebo EÚ? Snaží sa Rusko nanútiť nový svetový poriadok?" povedal Jaceňuk na adresu Ruska. Varoval, že pre EÚ a Ukrajinu je najnaliehavejšou výzvou nájsť spôsob, ako prestať byť závislý na ruskom plyne. Aby Moskva prestala používať svoje energetické zdroje ako "jadrové zbrane" 

V tejto súvislosti podčiarkol význam záväzku EU dodávať ešte do konca tohto roka plyn na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku, čo je scenár, ktorý sa týka aj Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu