Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

10 najväčších Putinových neprávd o Ukrajine: USA tvrdia, že v tomto všetkom klame!

Barack Obama a Vladimir Putin
Barack Obama a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov vydalo dokument s desiatimi tvrdeniami ruského prezidenta Vladimira Putina o situácii na Ukrajine, ktoré Američania označujú za nepravdivé a ku ktorým pripájajú svoj ​​komentár.

1. Putin tvrdí: Ruské jednotky na Kryme konajú iba v snahe brániť majetok ruskej armády. Sú to "skupiny občianskej domobrany", nie ruské jednotky, ktoré sa zmocnili infraštruktúry a vojenských zariadení na Kryme.

Fakty: Existujú jasné dôkazy, že chrbticou vysoko organizovaných protiukrajinských síl na Kryme sú príslušníci ruských bezpečnostných zložiek. Aj keď tieto jednotky nosia uniformy bez insígnií, vedú vozidlá s ruskými vojenskými poznávacími značkami a na otázky medzinárodných médií a ukrajinskej armády priznávajú príslušnosť k ruským bezpečnostným silám. Navyše sú títo jedinci vyzbrojení zbraňami, ktoré spravidla nemajú civilisti k dispozícii.

2. Putin tvrdí: Ruské opatrenia spadajú do rámca zmluvy z roku 1997 o priateľstve medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

Fakty: Dohoda z roku 1997 vyžaduje, aby Rusko rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny. Ruské vojenské akcie na Ukrajine, vďaka ktorým sa Krym dostal pod ruskú operačnú kontrolu, sú jasným narušením ukrajinskej územnej celistvosti a zvrchovanosti.

3. Putin tvrdí: Opozícii sa nepodarilo uskutočniť dohodu z 21. februára s bývalým ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom.

Fakty: Dohoda z 21. februára predstavila plán, v ktorom Rada, teda parlament, mala schváliť zákon, ktorý by vrátil Ukrajinu k ústave z roku 2004, teda vrátil krajinu k ústavnému systému sústredenému okolo parlamentu. Podľa podmienok dohody mal Janukovyč podpísať legislatívne opatrenia do 24 hodín a doviesť tak krízu do pokojného záveru. Janukovyč ale odmietol svoju časť dohody. Namiesto toho utiekol a zanechal za sebou dôkazy o rozsiahlej korupcii.

4. Putin tvrdí: Ukrajinská vláda je nelegitímna. Janukovyč je stále legitímnym vodcom Ukrajiny.

Fakty: Prezident Putin 4. marca sám uznal skutočnosť, že Janukovyč "nemá žiadnu politickú budúcnosť". Potom, čo Janukovyč utiekol z Ukrajiny, dokonca aj jeho vlastná Strana regiónov sa obrátila proti nemu. Hlasovala, aby potvrdila jeho odstúpenie z funkcie a podporila novú vládu. Nová ukrajinská vláda bola schválená demokraticky zvoleným ukrajinským parlamentom 371 hlasmi - viac než 82-percentnou väčšinou. Ukrajinská dočasná vláda je vládou ľudu, ktorá povedie krajinu k demokratickým voľbám 25. mája - voľbám, ktoré umožnia všetkým Ukrajincom hlasovať o budúcnosti svojej krajiny.

5. Putin tvrdí: Panuje tam humanitárna kríza a státisíce ľudí utekajú z Ukrajiny do Ruska a hľadajú azyl.

Fakty: K dnešnému dňu nie je k dispozícii absolútne žiadny dôkaz o humanitárnej kríze v oblasti. Rovnako tak nie sú dôkazy o záplave žiadateľov o azyl utekajúcich z Ukrajiny do Ruska. Medzinárodné organizácie skúmali v teréne a hovorili s ukrajinskými pohraničníkmi, ktorí tiež vyvrátili tieto tvrdenia. Nezávislí novinári monitorujúci hranice tiež hlásili, že tam žiadne davy utečencov nie sú.

6. Putin tvrdí: Etnickí Rusi sú v ohrození.

Fakty: Okrem ruskej tlače a ruskej štátnej televízie nie sú žiadne vierohodné správy o akomkoľvek ohrození etnických Rusov. Nová ukrajinská vláda kládla od samého počiatku dôraz na mier a zmierenie. Prezident Oleksandr Turčynov odmietol podpísať právne predpisy obmedzujúce používanie ruského jazyka na regionálnej úrovni. Etnickí Rusi a rusky hovoriaci občania podali písomné potvrdenie, že ich komunity neboli vystavené hrozbám. Okrem toho sa po vzniku novej vlády vrátil do Kyjeva pokoj. Nenarástla tam kriminalita, ani rabovanie a nevypukla ani odveta voči politickým oponentom.

7. Putin tvrdí: Ruské základne sú v ohrození.

Fakty: Ruské vojenské zariadenia boli a sú stále v bezpečí a nová ukrajinská vláda sa zaviazala dodržiavať všetky existujúce medzinárodné dohody, vrátane tých, ktoré sa týkajú ruských základní. Sú to ukrajinské základne na Kryme, ktoré sú ohrozené ruskou vojenskou aktivitou.

8. Putin tvrdí: Došlo k masovým útokom na kostoly a synagógy v južnej a východnej Ukrajine.

Fakty: Náboženskí vodcovia v krajine a medzinárodní aktivisti obhajujúci náboženske slobody, ktorí sú prítomní na Ukrajine, oznámili, že nedošlo k žiadnym útokom na kostoly. Všetci ukrajinskí cirkevní predstavitelia, vrátane zástupcov ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu, vyjadrili podporu novému politickému vedeniu, a volajú po národnej jednote a zmierení. Židovské skupiny v južnej a východnej Ukrajine hlásia, že nezaznamenali nárast antisemitských incidentov.

9. Putin tvrdí: Kyjev sa snaží destabilizovať Krym.

Fakty: Ukrajinská dočasná vláda konala zdržanlivo a usilovala o dialóg. Ruské vojská ale na druhej strane vyrazili zo svojich základní, aby sa zmocnili úradných objektov a infraštruktúry na Kryme. Vláda v Kyjeve tam okamžite poslala bývalého ministra obrany, aby upokojil situáciu. Petrovi Porošenkovi, poslednému vládnemu emisárovi, ktorý pokračoval v dialógu na Kryme, bolo zabránené vstúpiť do krymského parlamentu.

10. Putin tvrdí: Ukrajinská Rada (parlament) je pod vplyvom extrémistov alebo teroristov.

Fakty: Rada je najreprezentatívnejšia inštitúcia na Ukrajine. Súčasné legislatívne kroky prešli veľkou väčšinou, v ktorej boli aj predstavitelia východnej Ukrajiny. Krajne pravicové nacionalistické skupiny, z ktorých niektoré boli zapojené do otvorených stretov s bezpečnostnými silami počas protestov "Euromajdanu", nie sú v parlamente zastúpené. Neexistuje žiadny náznak toho, že by ukrajinská vláda chcela viesť diskriminačnú politiku. Naopak verejne vyhlásila pravý opak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu