Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák: Štyria Ukrajinci chceli žiadať o azyl, rozmysleli si to

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko malo prvé štyri žiadosti Ukrajincov o azyl, ale rezort vnútra ich napokon ani nemusel riešiť.

„Sme to s nimi tak rozdiskutovali a oni si to za chvíľu rozmysleli a sami sa vrátili naspäť,“ povedal dnes po zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho teda stále platí to, čo hovorili už od začiatku nepokojov na Ukrajine, že tlak na našu krajinu nie je žiadny výrazný.

Na východnej hranici máme podľa Kaliňáka najstabilnejšiu „prevádzku“ v porovnaní s Poľskom aj Maďarskom. Naše bezpečnostné zložky pri hranici majú zvýšený výkon aj pohotovosť. „Aj sme prijali mimoriadne opatrenia, ktoré sú neštandardné v týchto prípadoch,“ povedal. Podrobnosti o opatreniach pre ich utajený režim nemohol povedať.

Proruskí ozbrojení demonštranti obsadili za posledný týždeň vládne budovy a policajné stanice asi v ôsmich mestách na východe Ukrajiny. Ukrajinská vláda s cieľom upokojiť situáciu odštartovala v utorok rozsiahlu "protiteroristickú operáciu". Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema obvinil Rusko, že na východ krajiny vyslalo svojich výsadkárov.

Kyjev má podľa neho dôkazy, že osoby, ktoré okupujú vládne budovy v mestách Slovjansk a Kramatorsk sú príslušníci 45. výsadkovej jednotky. Ukrajinská tajná služba SBU podľa neho tiež identifikovala jedného z lídrov proruských separatistov v Slovjansku ako ruského agenta Igora Strelkova, ktorý údajne koordinoval aj ruské aktivity na Kryme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu