Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putin odkazuje o Kryme Merkelovej a Cameronovi: Je to legálne!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom označil rozhodnutie vlády ukrajinského autonómneho regiónu Krym oddeliť sa od vlády v Kyjeve za legálne.

Vo zverejnenom stanovisku kancelárie ruského prezidenta sa uvádza, že trojica lídrov diskutovala o možných riešeniach krízovej situácie na Ukrajine. Putin podľa Kremľa Cameronovi a Merkelovej potvrdil, že "kroky legitímne krymskej vlády sú v súlade s medzinárodným právom", keďže sú v záujme "ochrany legitímnych záujmov obyvateľov" polostrova.

Krymská vláda vo štvrtok potvrdila záujem pripojiť región k Rusku, o čom rozhodne referendum vypísané na budúcu nedeľu. Neuznáva totiž novú vládu, ktorá vznikla po odvolaní proruského prezidenta Viktora Janukovyča parlamentom.

Ruská vláda navyše popiera, že tisíce neoznačených vojakov, ktorí od konca februára okupujú vojenské a dôležité administratívne objekty na ukrajinskom Kryme, sú príslušníkmi ruskej armády. Vláda v Kyjeve však tvrdí opak a obvinila Moskvu z invázie, v čom ju podporili aj EÚ, USA aj NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu