Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Aféra, ktorá zmenila USA: Novinár sa stal celebritou, odhalil brutálny škandál!

Carl Bernstein Zobraziť galériu (3)
Carl Bernstein (Zdroj: democraticunderground.com, telegraph.co.uk)

WASHINGTON - Americký novinár Carl Bernstein má na svojom konte jednu z najslávnejších akcií investigatívnej žurnalistiky. Spolu s kolegom Bobom Woodwardom sa v 70. rokoch zaslúžili o odhalenie aféry Watergate, ktorá vo finále viedla až k pádu prezidenta Richarda Nixona. V neskorších rokoch Bernstein, ktorý v piatok oslávi sedemdesiatiny, ďalej pôsobil v médiách, písal knihy a užíval si život.

Všetko sa začalo v júni 1972, keď dvaja mladí reportéri denníka The Washington Post dostali za úlohu preveriť prípad vlámania pätice mužov do ústredia Demokratickej strany v hotelovom a rezidenčnom komplexe Watergate vo Washingtone. Bernsteinovi a Woodwardovi sa podarilo zhromaždiť dôkazy, že išlo o súčasť širšej akcie vedenej ľuďmi z volebného štábu republikánskeho prezidenta Richarda Nixona. Za viac ako dva roky napísali o Watergate vyše 300 článkov.

Bernstein (naľavo) a Woodward
Zobraziť galériu (3)
Bernstein (naľavo) a Woodward  (Zdroj: democraticunderground.com, telegraph.co.uk)

Novinári prinútili štátne orgány zaoberať sa aférou. Nixon síce na jeseň 1972 mandát obhájil, ale o dva roky neskôr kvôli Watergate rezignoval, aby sa vyhol obvineniu v Kongrese. Škandál viedol k odsúdeniu viacerých osôb vrátane úradníkov Nixonovej administratívy, šéf Bieleho domu dostal od svojho nástupcu Geralda Forda plnú imunitu. V roku 1973 získali Bernstein s Woodwardom za svoju investigatívnu prácu pre The Washington Post prestížnu Pulitzerovu cenu.

O vlastnom vyšetrovaní spísali knihu Všetci prezidentovi muži (1974), ktorá sa po 30 rokoch od vydania opäť vyhupla medzi bestsellery. Stalo sa tak v roku 2005 po tom, čo bola odhalená totožnosť ich anonymného zdroja prezývaného Deep Throat (Hlboké hrdlo; bol ním niekdajší druhý muž FBI Mark Felt). V roku 1976 bola kniha sfilmovaná. V snímke, ktorá získala štyri Oscary, si Bernsteina zahral Dustin Hoffman, jeho kolegu stelesnil Robert Redford.

Aféra, ktorá zmenila USA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: democraticunderground.com, telegraph.co.uk)

V čase aféry Watergate bol Bernstein v tandeme s Woodwardom považovaný za toho skúsenejšieho a talentovanejšieho. Kauza im priniesla prestíž i peniaze, okrem iného za filmové práva. Okrem Všetkých prezidentových mužov napísali aj knihu s názvom Posledné dni (1976), ktorá zachytila ​​záverečné mesiace Nixonovej vlády. V ďalších rokoch potom Bernstein v porovnaní s Woodwardom stál skôr v pozadí . Pracoval ako korešpondent televízie ABC, prednášal, písal knihy.

V 80. a 90. rokoch vydal iba dve - okrem iného biografiu pápeža Jána Pavla II. s názvom Jeho svätosť: Ján Pavol II. a história našej doby (1996). Bernsteinovu kariéru v tej dobe komplikoval boj s alkoholom a existenčné problémy. V roku 2007 však opäť slávil úspech s neautorizovaným životopisom bývalej senátorky a prvej dámy USA Hillary Clintonovej (Žena v čele), na ktorom pracoval dlhých osem rokov. Bernstein teraz žije v New Yorku so svojou treťou manželkou,bývalou modelkou Christine Kuehbeckovou. V roku 1993 navštívil Česko a stretol sa s prezidentom Václavom Havlom. V súvislosti s prácou na pápežovom životopise Bernsteina zaujímali Havlove názory na úlohu pápeža vo svetovej politike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu