Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Zomrel jeden z piatich zlodejov známych v afére Watergate

Bernard Leon Barker
Bernard Leon Barker

BRATISLAVA - Bernard Leon Barker, jeden z piatich zlodejov známych vďaka v afére Watergate, zomrel v piatok v Miami vo veku 92 rokov.

Informovala o tom jeho nevlastná dcéra Kelly Andrad. Príčinou smrti boli pravdepodobne komplikácie spojené s rakovinou pľúc, okrem toho mal srdcové problémy.

Pôvodom Kubánec pracoval pre CIA. Bol proti režimu Fidela Castra a podieľal sa aj na neúspešnej invázii v Zátoke svíň. Spolu s ďalšími štyrmi mužmi sa v roku 1972 vlámal do ústredia Demokratickej strany v budove Watergate vo Washingtone. Jeden z najväčších škandálov na politickej scéne USA viedol k rezignácii prezidenta Richarda Nixona. Bernarda Leona Barkera a troch ďalších mužov najal agent CIA E. Howard Hunt. Piatym zlodejom bol Nixonov poradca v prezidentskej kampani. Cieľom bolo získať informácie, ktoré mali republikánom pomôcť v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

Barker v roku 1997 v rozhovore pre agentúru AP povedal, že neľutuje čin, za ktorý sa na vyše roka dostal do väzenia. "Myslím, že je čas, aby ľudia zabudli na celú tú prekliatu vec," dodal. Richarda Nixona označil za "jedného z najlepších prezidentov"
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu