Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Putin upokojuje Európu: Rakety Iskander sme ešte nepresunuli

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský raketový systém Iskander, ktorý je schopný odpaľovať aj jadrové hlavice, sa ešte nenachádza v ruskej exkláve Kaliningrad pri východných hraniciach Európskej únie. Na výročnej tlačovej konferencii to vo štvrtok novinárom povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Nad presunom mobilného raketového systému bližšie k hraniciam EÚ už vyjadrili znepokojenie susedné východoeurópske krajiny a Spojené štáty. Zo strany Ruska má ísť o reakciu na protiraketový štít NATO v Európe, ktorý však nie je namierený proti Rusku, ale proti hrozbám zo strany Iránu a Severnej Kórey. "Takéto rozhodnutie sme ešte neurobili. Mali by sa upokojiť," povedal Putin a dodal, že Moskva nechce nikoho provokovať odvetnými krokmi. Zároveň však vyhlásil, že Rusko má aj efektívnejšie možnosti obrany ako Iskander.

Ruské ministerstvo obrany správy o presune rakiet do Kaliningradu v pondelok nepriamo potvrdilo. "Raketové a delostrelecké sily Západného vojenského okruhu boli naozaj vyzbrojené operačno-taktickými systémami Iskander," uviedli ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na hovorcu ruského obranného rezortu Igora Konašenkova. Západný vojenský okruh zahŕňa aj exklávu Kaliningrad. 

O presune ako prvý informoval ešte cez víkend nemecký denník Der Bild. Moskva podľa neho pred približne rokom vyslala do svojej enklávy Kaliningrad blízko hranice s Poľskom a Litvou 10 systémov Iskander. Rusko už dávnejšie vyhlásilo, že uvažuje nad presunutím rakiet stredného a blízkeho doletu k svojim západným hraniciam s cieľom odvrátiť prípadnú hrozbu zo strany Severoatlantickej aliancie (NATO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu