Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhorčené USA: Rusko vypúšťa rakety a porušuje dohodu už 6 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bild.de)

WASHINGTON - Ruská vláda raketovými skúškami zrejme porušuje prelomovú dohodu o raketách spred takmer 30 rokov, ktorú vtedy s lídrom Sovietskeho zväzu Michailom Gorbačovom podpísal vtedajší americký prezident Ronald Reagan.

Podľa štvrtkových informácií denníka New York Times americká vláda už o situácii informovala svojich spojencov združených v NATO. Washington odhaduje, že Rusi začali s nepovolenými skúškami rakiet stredného doletu ešte v roku 2008. Moskva ani administratíva prezidenta Baracka Obamu však zatiaľ oficiálne nehovoria o porušení dohody z roku 1987. Tá zakazuje výrobu, skúšky a vlastníctvo rakiet stredného doletu, čo sa považuje za základný kameň rusko-amerického odzbrojenia a následného konca studenej vojny.

Rusko upozorňuje v uplynulých rokov na hrozby zo strany Číny či Pakistanu, USA však odmietajú zrušenie platnosti dohody, ktorú členské krajiny NATO považujú za kľúčovú. Situácia tak komplikuje už aj tak napäté vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom spôsobené spormi ohľadom Sýrie, Ukrajiny či Edwarda Snowdena, podotýka portál NY Times.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu