Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Napätie na Ukrajine rastie: Tvrdé boje s políciou o námestie pred úradom vlády!

Ukrajinci zatiaľ ťažkoodencom odolávajú Zobraziť galériu (6)
Ukrajinci zatiaľ ťažkoodencom odolávajú (Zdroj: SITA)

KYJEV - Stovky policajných ťažkoodencov sa dnes dopoludnia stiahli z kyjevského námestia Nezávislosti, odkiaľ sa počas nočného zásahu pokúsili vytlačiť demonštrantov. V centre protestov aj po policajnej akcii zostávajú tisíce ľudí. Minister vnútra oznámil, že polícia sa nechystá proti demonštrantom použiť násilie. Médiá hlásia niekoľko zranených medzi protestujúcimi aj políciou.

ŽIVÝ prenos z centra protestov


Live streaming video by Ustream

Zásah začal okolo jednej hodiny po polnoci miestneho času (2:00 SEČ), keď sa stovky ťažkoodencov vybavených štítmi pokúsili vytlačiť účastníkov pokojného protestu. Tí však vytvorili ľudskú reťaz a bránili barikády vytvorené na námestí. Policajtom sa podľa agentúry AP podarilo zlikvidovať niekoľko stanov a malú časť barikády, v dopoludňajších hodinách sa však z námestia stiahli. Akciu ukončila aj ďalšia policajná skupina, ktorá sa neúspešne pokúsila vypratať budovu radnice, ktorú demonštranti pred niekoľkými dňami obsadili.

Napätie na Ukrajine rastie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Opozičný predák Vitalij Kličko vyzval kvôli policajnému zásahu na rezignáciu nielen vládu, ale aj prezidenta Viktora Janukovyča. "Po tomto som presvedčený, že musíme žiadať rezignáciu nielen vlády, ale aj prezidenta," citovala agentúra Interfax Klička, ktorý vedie opozičnú stranu UDAR. S kritikou prišla aj šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová, ktorá podľa stanice SkyNews s "ľútosťou hľadí na to, že polícia použila silu".

Ukrajinské úrady vyslali bezpečnostné jednotky do akcie aj napriek tomu, že v krajine sú kvôli vnútropolitickej kríze Ashtonová a námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová. Tá sa podľa agentúry Reuters nad ránom stretla priamo na námestí s demonštrantami.

Napätie na Ukrajine rastie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vláda sľubila, že silu nepoužije

Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko ráno vyzval protestujúcich k zachovaniu pokoja a vyhlásil, že polícia proti nim nechystá použitia sily. "Nikto neporuší vaše práva na pokojný protest, ale neignorujte práva... ďalších občanov," uviedol podľa agentúry Reuters vo vyhlásení. Z odvysielaných záberov je jasné, že k dispozícii mali ale štíty, ktorými vytláčali demonštrantov z námestia. Televízia tiež priniesla zábery, ako policajti niekoľko demonštrantov odviedli, tých najviac vzpierajúcich sa odniesli za ruky a nohy.

Napätie na Ukrajine rastie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Protesty v Ukrajine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí utrpelo zranenia, sama polícia podľa Interfaxu hlási zo svojich radov asi desať zranených. Námestie Nezávislosti demonštranti už viac ako dva týždne okupujú. Akonáhle sa dnes policajti dali do pohybu, dav skandoval heslá ako "Hanba" či "Zostaneme".

Terajšia vlna protivládnych demonštrácií sa zdvihla po tom, čo sa ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodol nepodpísať pripravenú asociačnú dohodu s Európskou úniou, ktorá by Ukrajinu vzdialila Rusku a priblížila Západu. Situáciu potom vyhrotil nedávny policajný zákrok na námestí Nezávislosti s desiatkami zranených a zatknutých.

Napätie na Ukrajine rastie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina chce od EÚ 20-miliardovú pôžičku

Ukrajina by chcela získať od Európskej únie pôžičku v hodnote asi 20 miliárd eur predtým, ako s ňou podpíše kľúčové dohody. V stredu to povedal ukrajinský premiér Mykola Azarov počas zasadnutia vlády. "Navrhujeme vyriešiť túto krízu ponukou na finančnú pomoc Ukrajine," vyhlásil.

Novembrové rozhodnutie ukrajinskej vlády pozastaviť eurointegračný proces vyvolalo masové protesty. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Rozhodnutie podľa Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska, keďže Ukrajina zvažuje pripojenie k ruskému projektu takzvanej eurázijskej bezcolnej zóny spolu s Kazachstanom a Bieloruskom.

Už aj Janukovyč minulý týždeň povedal, že pred podpisom politickej a obchodnej dohody potrebuje Kyjev od EÚ balík finančnej a hospodárskej pomoci. Ukrajina totiž podľa neho nedokáže sama zvládnuť všetky ekonomické problémy. Janukovyč konkrétne spomenul obnovenie pomoci od Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky ako aj potrebu finančnej pomoci od EÚ na modernizáciu plynovodu. Od únie tiež žiada zrušenie obchodných obmedzení na dovoz niektorých ukrajinských tovarov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu