Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žiadne otepľovanie, nastalo globálne ochladzovanie: A tak skoro sa neskončí!

Prírastok arktického ľadu je zjavný Zobraziť galériu (2)
Prírastok arktického ľadu je zjavný (Zdroj: iceagenow.info)

LONDÝN - Zabudnite na globálne otepľovanie, nastupuje globálne ochladzovanie! Tvrdia to vedci, ktorí toto leto na Arktíde zaznamenali rekordný nárast ľadovej pokrývky oceánu. Tá sa rozprestiera od kanadských ostrovov až po severné brehy Ruska.

Celé roky žijeme v tom, že na našej planéte dochádza vplyvom ľudskej činnosti ku globálnemu otepľovaniu. A donedávna aj naozaj dochádzalo. Najnovší výskum ale naznačuje pravý opak. Odborníci totiž zistili, že ľad, ktorý pokrýva Severný ľadový oceán, sa v porovnaní s minulým rokom zväčšil až o 60 percent. To zodpovedá zhruba miliónu kilometrov štvorcových.

Žiadne otepľovanie, nastalo globálne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: iceagenow.info)

Ešte pred pár rokmi pritom klimatológovia predpovedali, že na Arktíde nebude o tomto čase ani kúska ľadu. Na základe nových pozorovaní museli uznať, že otepľovanie si dalo prestávku.

"Otepľovanie, ktorého svedkami sme boli v 80. a 90. rokoch minulého storočia, sa zastavilo a v súčasnosti nastúpil trend ochladzovania. Ten by mal pokračovať najbližších približne pätnásť rokov," vysvetlil profesor Anastasios Tsonis z Univerzity vo Wisconsine denníku Daily Mail.

Americká profesorka Judith Curryová doplnila, že pre lepšie pochopenie klímy a prijímanie s ňou súvisiacich opatrení bude rozhodujúce to, ako sa bude ľadová pokrývka správať nasledujúcich päť rokov. "Arktický morský ľad je pre nás najdôležitejším ukazovateľom," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu