Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najdôležitejšia správa o klimatických zmenách šokuje: Apokalyptický scenár budúcnosti Zeme odhalený!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: ipcc)

ŠTOKHOLM - Podľa Medzivládneho panela ku klimatickým zmenám (IPCC) vzrastie hladina svetového oceánu do roku 2100 o 26 až 82 centimetrov, informovala dnes agentúra AFP. Zem sa podľa dnešnej správy IPCC k rovnakému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupňa Celzia. Klimatológovia tiež dospeli k historicky najvyššej pravdepodobnosti, že za otepľovanie nesie hlavnú zodpovednosť človek.

IPCC vo svojej dlho očakávanej správe zvýšil pravdepodobnosť ľudskej zodpovednosti za zmenu klímy na 95 percent. Posledný odhad z roku 2007 pritom hovoril o 90 percentách. Zásadné je podľa správy predovšetkým používanie fosílnych palív, v dôsledku ktorého sa do atmosféry dostáva veľké množstvo oxidu uhličitého a ďalších plynov spôsobujúcich otepľovanie planéty.

Najdôležitejšia správa o klimatických
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Daily Mail)

Globálne zmeny teploty.
Zobraziť galériu (4)
Globálne zmeny teploty.  (Zdroj: guardian.co.uk)

Na znení správy sa zhodli delegáti zasadnutia dnes ráno po celonočných rozhovoroch. Panel vydáva správy o stave klímy každých šesť rokov, tá dnešná je však podľa klimatológov pre ľudstvo dosiaľ najvýraznejším varovaním a označuje ľudskú činnosť s "vysokou pravdepodobnosťou" za hlavnú príčinu klimatických zmien.

Relatívne vysoké rozpätie odhadovaného oteplenia planéty je podľa AFP dané neistotou v odhade množstva skleníkových plynov, ktoré ľudstvo vo zvyšku tohto storočia vyprodukuje. Od začiatku priemyselnej revolúcie do súčasnosti sa pritom teplota Zeme zdvihla o 0,8 stupňa.

Údaje obsiahnuté v dnešnej správe majú byť dôležitým vodidlom pre ďalšie politické rozhodnutia súvisiace so zmenami podnebia. Dnes bola zverejnená iba jej prvá časť obsahujúca vedecké vysvetlenie klimatických zmien. Ďalšie dve časti správy sa sústredia na dôsledky klimatických zmien a na možnosti zmiernenia globálneho otepľovania. Predstavené majú byť na jar budúceho roka v Japonsku a Berlíne.

Človek je zodpovedný za veľa zmien v našej klíme.
Zobraziť galériu (4)
Človek je zodpovedný za veľa zmien v našej klíme.  (Zdroj: guardian.co.uk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu