Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúca správa o globálnom otepľovaní: Všetko je inak!

(Zdroj: nasa)

BRATISLAVA/LONDÝN - Všetky poplašné správy o globálnom otepľovaní boli skreslené. Tempo otepľovania Zeme je oproti doterajším odhadom iba polovičné a ľad v Antarktíde neubúda, ale pribúda. Všetky tieto informácie majú vyplývať z nadchádzajúcej správy Medzinárodného panela pre klimatické zmeny, ktorá na svoje zverejnenie ešte čaká.

Britský denník Daily Mail tvrdí, že získal tridsaťstranový výťah z dvetisícstranovej správy, ktorú má medzinárodný panel IPCC ešte iba zverejniť. Zistenia, ktoré denník uvádza, sú šokujúce a v presnom protiklade voči tomu, čo sme si doposiaľ o globálnom otepľovaní mysleli. "Správa uvádza, že svet sa otepľuje iba polovičným tempom oproti tomu, čo IPCC uviedol vo svojej poslednej správe v roku 2007," píše Daily Mail. "Prvá správa tvrdila, že planéta sa otepľuje rýchlosťou 0,2 stupňa Celzia za desaťročie. Toto číslo malo vychádzať z počítačových modelov. Podľa novej správy je však skutočné tempo otepľovania od roku 1951 iba 0,12 stupňa za desaťročie. To je úroveň, ktorá je hlboko pod všetkými počítačovými odhadmi," dodáva denník. Od roku 1997 sa dokonca svetové teploty príliš nezmenili.

Ľad pribúda, hurikány sú slabé

Britský denník dodáva, že podľa dokumentu sa súčasné svetové teploty dajú porovnať s desaťročiami medzi rokmi 950 a 1250, teda dávno pred priemyselnou revolúciou. Množstvá CO2 v atmosfére, ako aj ľudská populácia boli vtedy na oveľa nižšej úrovni. "IPCC pripúšťa, že kým počítačové modely predpovedali úbytok ľadu v Antarktíde, ľad je naopak na rekordnej úrovni. A IPCC nedokáže vysvetliť prečo," píše ďalej Daily Mail. Dodáva, že medzinárodný panel sa dopustil ďalšieho omylu, keď v roku 2007 predpovedal, že hurikány budú čím ďalej tým silnejšie. Tejto predpovedi sa nová správa vôbec nevenuje a Daily Mail konštatuje, že tohtoročná hurikánová sezóna v USA bola jednou z najpokojnejších. Žiaden z hurikánov, ktoré zasiahli americkú pevninu, totiž neboli silnejšie ako kategória 3.

Správy IPCC berú svetoví lídri veľmi vážne, najmä vďaka nim zavádzajú opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov. Denník pripomína, že hoci nová správa pripúšťa množstvo omylov, jej závery sú rovnako katastrofické ako v minulosti. Svet vraj čakajú ťažké časy, ak ľudstvo veľmi rýchlo nezníži emisie skleníkových plynov.

Oficiálnu správu má IPCC zverejniť ešte tento mesiac. Uvidíme, akú debatu rozprúdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu