Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zomrel Emilio Colombo (†93), taliansky expremiér a expredseda EP

Emilio Colombo
Emilio Colombo (Zdroj: SITA)

RÍM – Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok v Ríme taliansky kresťanskodemokratický politik, bývalý premiér, šéf viacerých vládnych rezortov, expredseda Európskeho parlamentu a doživotný senátor Emilio Colombo.

Colombo bol posledným žijúcim zakladateľom súčasnej Talianskej republiky, ktorí v roku 1947 - ako členovia Ústavodarného zhromaždenia - stáli pri koncipovaní a schvaľovaní novej ústavy. Vzdelaním bol Colombo právnik. Vo vládach zastával rôzne posty: v rokoch 1970-72 bol predsedom vlády, pôsobil aj ako minister poľnohospodárstva, financií, zahraničných vecí, zahraničného obchodu, spravodlivosti a priemyslu. V rokoch 1977-79 bol predsedom Európskeho parlamentu. 

V roku 2003 ho prezident Carlo Azeglio Ciampi vymenoval za doživotného senátora. Ako doyen poslaneckého zboru 15. a 16. marca toho istého roku predsedal ustanovujúcej schôdzi Senátu zvoleného vo februárových parlamentných voľbách.

Keď 6. mája zomrel Giulio Andreotti, stal sa Emilio Colombo posledným žijúcim spomedzi 556 poslancov ústavodarného zhromaždenia, ktoré vzišlo z volieb 2. júna 1946.

V roku 2003 sa Colombo zaplietol do vyšetrovania kauzy súvisiacej s obchodovaním s drogami a prostitúciou, pričom verejne priznal, že je homosexuálom a že bol aj užívateľom kokaínu, údajne na terapeutické účely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu