Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ondek: Proti školským odborom sa začala špinavá kampaň

Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek
Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezávislé organizácie a jednotlivci pracujúci v školstve začali podľa odborového zväzu školstva vyvíjať špinavú kampaň na najväčšieho a najaktívnejšieho hráča v oblasti ochrany práv a postavenia zamestnancov v školstve.

"Nezávislé organizácie a individuality pracujúce v školstve sa zbláznili," zareagoval dnes šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek na kritiku niektorých učiteľov na adresu činnosti školských odborov.

Ondek pripomenul, že práve ich odbory zorganizovali celonárodný školský štrajk, vytvorili tlak na vládu a dosiahli zviditeľnenie problémov v školstve. "Výsledkom protestov je aj záväzok vlády SR predložiť podobu systémových zmien v školstve, zmeny zákonov týkajúcich sa školstva, zvýšenie miezd v školstve v čase, keď sa v rezortoch na Slovensku i v Európe z rozpočtov kráti," hovorí Ondek. 

Podľa neho jednotlivci využívajú šancu zviditeľniť sa práve teraz, keď sa o problémoch verejne diskutuje. "Dnes nemá ostych otvorene špiniť meno odborov a využívať prácu zväzu vo svoj prospech ani pán Sebelédi, či ďalší páni ako Kočan, Boledovič, Crmoman, Farárik, pani Repčíková, ktorí sa len nevinne pýtajú, alebo sú len učitelia so záujmom o spoločný prospech a svojimi aktivitami nič okrem fiaska nedosiahli," uviedol Ondek v stanovisku. Podľa neho všetkých menovaných prizvali aktívne sa spolupodieľať na riešení problémov v školstve, no vzápätí využili prácu kolektívu vo svoj prospech šírením poloprávd či útokmi na zväz. Kritizoval aj niektorých riaditeľov škôl, ktorí sú im podľa neho nápomocní a postavia sa vždy na inú stranu, ak sa aspoň takto môžu so svojou školou zviditeľniť. 

Ondek zdôrazňuje, že OZPŠaV je politicky a stranícky nezávislá organizácia, ktorá nepodpísala žiadny dokument potvrdzujúci spoluprácu s vládou. "Úbohým pokusom o získanie politického kapitálu našich osočovateľov a ich podpore médií sme nevenovali a ani nebudeme venovať zvýšenú pozornosť, pretože nás odpútavajú od problémov, ktoré sa v školstve nakopili za dlhú dobu a je potrebné ich urýchlene riešiť," dodal. 

Odborový zväz si nedávno urobil prieskum v členskej základni, koľko zamestnancov by bolo ochotných ísť do štrajku. Podľa jeho výsledkov je to 31 percent, čo je 45-tisíc zamestnancov. Ondek zdôraznil, že o termíne štrajku nehovorili a ak nebudú splnené ich požiadavky, zväz je pripravený pristúpiť aj k radikálnym krokom. 

Viacerí učitelia sa však ozvali, že prieskum nebol dostatočne spropagovaný, mnohí o ňom vôbec nevedeli a nazvali ho "nástenkovým". Podľa jedného z nich, Vladimíra Crmomana z bratislavskej Spojenej školy Novohradská, učitelia vlastne vyjadrili odborom nedôveru. Taktiež sa im nepáči, že v prieskume nebol jasne stanovený cieľ štrajku. To prieskumu vyčíta aj šéf menších Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu