Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéf školských odborov štrajk nevylúčil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školskí odborári zatiaľ nevedia, či pôjdu do prípadného štrajku. "Zatiaľ nepoznáme východiská štátneho rozpočtu," povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Podľa neho bude všetko jasnejšie po rokovaniach s ministerstvom školstva a financií. Ondek však nevylúčil, že sa do štrajku pôjde. "Stať sa môže všetko, aj že bude štrajk, aj to, že sa môžeme dohodnúť na navýšení financií," povedal šéf školských odborov.

Podľa Ondeka chcú školskí odborári presne vedieť, ako na tom školstvo je. Rokovať chcú preto s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom, stretnúť sa chcú aj s ministrom financií Petrom Kažimírom. Odborárov bude zaujímať správa o stave školstva a navyšovanie financií v školstve.

Ondek pripomenul, že od januára sa zákonom zrušili krajské školské úrady, ktorých kompetencie prešli pod obvodné úrady, a teda vyčlenené financie sa delia medzi ministerstvo vnútra a školstva. "Chceme preto vedieť, ako je na tom reálne školstvo," doplnil šéf školských odborov.

Ministerstvo školstva by malo podľa návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014 hospodáriť v ďalšom roku s rozpočtom 1,44 miliardy eur. Rezort by tak mal dostať o 10 miliónov eur menej ako v tomto roku. Rezort školstva mal na rok 2013 schválený rozpočet vo výške 2,46 miliardy eur, ktorý sa v júli upravil na 1,54 miliardy eur.

Školskí odborári si ešte na začiatku leta vo svojej členskej základni urobili prieskum o tom, koľko zamestnancov by sa do prípadného štrajku zapojilo. Podľa jeho výsledkov je to 31 percent, čo je 45-tisíc zamestnancov. Viacerí učitelia sa však ozvali, že prieskum nebol dostatočne spropagovaný, mnohí o ňom vôbec nevedeli a nazvali ho "nástenkovým".

Naposledy vyšli zamestnanci školstva do ulíc v Bratislave 7. mája, keď v parlamente rokoval školský výbor o správe o stave školstva. Chceli dosiahnuť, aby sa do správy dostalo každoročné zvyšovanie finančných prostriedkov do školstva o 0,3 percenta HDP. Znamenalo by to každoročné zvýšenie prostriedkov do školstva o 200 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu