Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prieskum odborárov o štrajku sa k mnohým nedostal, tvrdia učitelia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prieskum, ktorý mal medzi zamestnancami škôl zistiť, či sú ochotní zapojiť sa v novom školskom roku do štrajku, sa k mnohým z nich ani nedostal. Tvrdia to iniciátori vlaňajšieho štafetového štrajku a dodávajú, že učitelia sa na to sťažovali aj na sociálnej sieti. Odborárom vyčítajú, že prieskumu nerobili žiadnu kampaň.

Učiteľ z bratislavského Gymnázia na Ulici L. Sáru Branislav Kočan hovorí, že odborársky prieskum učitelia medzi sebou volajú "nástenkový". "Dotazník zavesil možno nejaký odborár v škole na nástenku. Prieskum prebehol v absolútnej tichosti, bol problém ho nájsť na internete. Učiteľom nič nevysvetlili, nepovedali, za čo by sa malo štrajkovať," tvrdí Kočan. Jeho kolega zo Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman má z prieskumu pocit, že odborári nič ani nechceli robiť a dopredu vedeli, ako prieskum dopadne.

Z prieskumu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku vyplynulo, že do štrajku v novom školskom roku je ochotných zapojiť sa iba 31 percent zamestnancov škôl, teda asi 45.000 ľudí. "Nech ten prieskum robili odborári akokoľvek, bolo to poprvýkrát, keď sa mali možnosť učitelia vyjadriť. Vnímam to tak, že predsedníctvu odborov vyslovili nedôveru," povedal Crmoman a predsedníctvo vyzval, aby odstúpilo.

Líder OZ PŠaV Pavel Ondek tvrdí, že odborári sú pripravení štrajkovať. Všetko však závisí od toho, s akým výsledkom sa skončí diskusia o systémových zmenách v školstve. Verejná diskusia o dokumente bude prebiehať do konca júna.

Nové školské odbory (NŠO) by boli ochotné zapojiť sa iba do neobmedzeného štrajku s jasnými cieľmi. "Bianko šek sme podpísali v septembri a nedopadlo to dobre. Rovnakú chybu už nespravíme," povedal líder nových odborov Ľudovít Sebelédi. Domnieva sa, že ak staré odbory nestanovia jasné ciele, postoj učiteľov sa nezmení. "Z výsledku prieskumu vyplýva, že učitelia nebudú podpisovať štrajk, na ktorom je napísané, za čo sa bojuje," dodal.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu