Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sýrski povstalci popreli, že použili chemické zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Sýrski povstalci dnes popreli, že použili chemické zbrane. Vyjadrili sa tak po tom, čo vyšetrovateľka OSN Carla del Ponte vyhlásila, že existujú konkrétne podozrenia vychádzajúce z rozhovorov s obeťami, že povstalecké sily použili jedovatý nervový plyn sarín.

"Nemáme plyn sarín a ani sa ho nesnažíme získať," uviedol hovorca Slobodnej sýrskej armády Lúaj Mikdád pre nemeckú tlačová agentúru DPA.

Carla del Ponte, členka medzinárodnej komisie OSN poverenej vyšetrovaním údajných vojnových zločinov v Sýrii, poskytla vyhlásenie v interview so švajčiarskou verejnoprávnou stanicou SRF.

"Podľa svedectiev, ktoré sme získali, povstalci použili chemické zbrane, konkrétne plyn sarín," povedala del Ponte. Podozrenia sú konkrétne, ale nie dokázané, poznamenala.

Vyšetrovacia komisia OSN so sídlom vo švajčiarskej Ženeve však dnes zdôraznila, že nedospela k definitívnemu záveru, že v Sýrii boli použité chemické zbrane. Komisia chce mať istotu, že k záverečným zisteniam o použití chemických zbraní v Sýrii nedospeje vďaka informáciám od niektorej zo strán konfliktu.

Del Ponte v interview tiež povedala, že komisia vyšetrí aj to, či chemické zbrane použil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Vyšetrovanie ani zďaleka nie je ukončené," upozornila del Ponte. "Svoje vyšetrovanie musíme ďalej rozvinúť, preveriť a potvrdiť, ale zatiaľ môžeme vyhlásiť, že iba opozícia sýrskeho režimu použila plyn sarín," uviedla del Ponte a dodala, že vyšetrovatelia sú v susedných krajinách, kde vedú rozhovory s obeťami a lekármi v poľných nemocniciach.

Komisia OSN má predložiť novú správu Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve v priebehu tohto mesiaca. Vláda v Damasku a povstalci sa navzájom obviňujú z použitia chemických zbraní, dodala v správe agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu