Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po Francúzsku aj Británia potvrdila použitie nervového plynu sarín v Sýrii

Po Francúzsku už aj Británia potvrdila použitie nervového plynu sarín v Sýrii
Po Francúzsku už aj Británia potvrdila použitie nervového plynu sarín v Sýrii (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/LONDÝN - Francúzsko v utorok oznámilo, že v Sýrii bol "mnohokrát a cielene na určitých miestach" použitý nervový plyn sarín a má to potvrdené. Podľa Paríža najmenej raz použil túto chemickú bojovú látku sýrsky režim. Ide o najkonkrétnejšie tvrdenie nejakej západnej veľmoci o útokoch chemickými zbraňami počas 27-mesačného konfliktu v Sýrii.

Británia neskôr v utorok vyhlásila, že testy, ktoré vykonala na základe vzoriek odobratých v Sýrii, boli tiež pozitívne na sarín. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Tieto vzájomne sa podporujúce tvrdenia nechávajú mnoho nezodpovedaných otázok a len zdôrazňujú, aké ťažké je na diaľku preveriť, či bojovníci v Sýrii prekročili "červenú čiaru" stanovenú americkým prezidentom Barackom Obamom. Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada odmietol povoliť vyšetrovateľom OSN vstup do krajiny.

Francúzske a britské zistenia, opierajúce sa o vzorky zo Sýrie, boli zverejnené niekoľko hodín po tom, čo tím OSN vyhlásil, že má "opodstatnené dôvody" na podozrenie, že najmenej počas štyroch útokov v marci a apríli boli v malom rozsahu použité jedovaté chemikálie.

Toto vyšetrovanie OSN sa uskutočnilo z územia mimo Sýrie, na základe rozhovorov s lekármi a svedkami údajných útokov a takisto na základe amatérskych videozáznamov zo Sýrie. Tím však vyhlásil, že nevyvrátiteľné dôkazy možno prípadne získať, až keď vyšetrovatelia zozbierajú vzorky priamo od obetí alebo z miest údajných útokov.
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu