Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Protest odborárov pred sídlom EÚ: Menej úspor a viac práce!

Protest európskych odborárov pred sídlom EÚ: Menej úspor a viac práce Zobraziť galériu (4)
Protest európskych odborárov pred sídlom EÚ: Menej úspor a viac práce (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Niekoľko tisíc odborárov z rôznych štátov EÚ a členovia celoeurópskeho protestného hnutia Za európsku jar sa dnes, niekoľko hodín pre oficiálnym začatím summitu EÚ v Bruseli, stretli v parku neďaleko sídla hlavných inštitúcií EÚ, aby hlučne protestovali proti politike úspor, ktorú presadzujú najvyšší predstavitelia únie.

"Úsporné opatrenia nefungujú. Vháňajú ekonomiku do recesie a najzraniteľnejších obyvateľov únie do náručia chudoby," uviedli predstavitelia Európskej konfederácie odborov (ETUC), hlavní organizátori protestu. V pestrosti protestných plagátov vynikol viacjazyčný pútač, kde s odkazom na vysokú mieru nezamestnanosti mládeže v EÚ bolo uvedené: "Keby mládež bola bankou, už ste ju dávno zachránili."

Časť demonštrantov rozdávala symbolické papierové bumerangy v duchu hesla, že úsporné opatrenia sa vždy obrátia proti tým, ktorí ich presadzujú. Išlo o spoločný počin viacerých odborových centrál, pričom na bumerangu bolo heslovito zdôraznené, že menej spotreby rovná sa menej výroby, to znamená menej pracovných miest a to v konečnom dôsledku vedie k nižšej spotrebe.

Protest európskych odborárov pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa európskych odborárov ide o začarovaný kruh, ktorí by mohli prelomiť lídri EÚ zmenou oficiálnej politiky. "Potrebujeme urgentnú zmenu smerovania. EÚ by mala dočasne zmraziť snahy o znižovanie verejných deficitov a postarať sa predovšetkým o ekonomický rast v únii postihnutej vysokou nezamestnanosťou," uviedli v tomto kontexte predstavitelia ETUC.

Lídri EÚ sú od akýchkoľvek protestných hlasov dobre chránení čoraz širším bezpečnostným koridorom okolo hlavných budov euroinštitúcií. O nespokojnosti más s politikou úspor však dobre vedia, dôkazom čoho bol aj dnešný summit tripartity, ktorý predchádzal oficiálnemu rokovaniu lídrov EÚ.

Protest európskych odborárov pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a v mene predsedníctva EÚ írsky premiér Enda Kenny sa stretli so zástupcami zamestnávateľských zväzov a odborových centrál. Írsky premiér v mene predsedníctva EÚ konštatoval, že ani jeden z lídrov EÚ nie je spokojný so situáciou, keď 26 miliónov Európanov nemá prácu.

Van Rompuy uviedol, že si je vedomý skutočnosti, že niektoré snahy o stabilizáciu ekonomických pomerov vedú k sociálnej neistote, ale zdôraznil, že nie všetky príčiny ekonomickej stagnácie majú priamu súvislosť so zavádzanými úspornými opatreniami v Európe.

Protest európskych odborárov pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Van Rompuy však dodal, že je nevyhnutné, aby všetkých 27 národných lídrov EÚ previedlo do praxe všetky opatrenia, ktoré majú dopad na rast zamestnanosti a ekonomický rast. Barroso v tejto súvislosti kritizoval členské štáty za pomalosť implementovania dohodnutého 120-miliardového balíka na podporu rastu a zamestnanosti, na ktorom sa predstavitelia EÚ dohodli vlani v júni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu