Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborári sú zatiaľ spokojní s rokovaním Čaplovičovej rady

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborári sú zatiaľ spokojní s rokovaním Rady pre systémové zmeny v školstve, ktorá už vypracovala pracovnú verziu materiálu o stave a rozvoji školstva pre parlament. "Vieme tam nájsť naše požiadavky," povedal podpredseda školských odborov Martin Maták, ktorý sedí v rade.

Odborári budú pracovný materiál, o ktorom nič bližšie neprezradil, pripomienkovať do tejto stredy. Podľa Matáka návrh obsahuje systémové kroky strategicky nevyhnutné pre to, aby sa školstvo dostalo ďalej a bolo prioritou.

"Materiál má hlavu a pätu, cítim zadosťučinenie," dodal. Ani podľa šéfa Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka nemajú signály, že by ich požiadavky boli zamietnuté. Odborári totiž ešte začiatkom roka avizovali, že ak uvidia, že sa o ich požiadavkách vôbec nerokuje, tak štrajkový výbor okamžite vyhlási protesty a do úvahy prichádza aj štrajk.

Naposledy 11-členná rada zasadala v piatok. Parlament ešte v decembri po protestoch učiteľov zaviazal ministra školstva Dušana Čaploviča predložiť do parlamentu do 31. marca správu o stave školstva a o konkrétnych systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja.

Odborári spolu s profesijnými organizáciami v školstve začiatkom februára zaslali vláde a ministerstvu školstva aj výzvu, v ktorej žiadajú zvýšenie tarifných platov v školstve o päť percent od júla. Naďalej žiadajú zvýšenie percenta hrubého domáceho produktu (HDP) do školstva až do šesť percent. Každý rok počas vládnutia tejto vlády by sa malo zvýšiť o 0,3 percenta oproti predchádzajúcemu roku.

Od toho sa majú odvíjať aj platy v školstve. Zároveň chcú zefektívniť systém financovania škôl a školských zariadení, v rámci ktorého chcú zlúčiť originálne a prenesené kompetencie. Chcú zabezpečiť priame financovanie školstva štátom tak, aby bolo možné kontrolovať adresnosť, účelovosť a efektívnosť nakladania s týmito peniazmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu