Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vládu v Bulharsku zvrhli demonštranti: Premiér chce zastaviť prelievanie krvi!

Tisíce demonštrantov pochoduje bulharskými mestami Zobraziť galériu (9)
Tisíce demonštrantov pochoduje bulharskými mestami (Zdroj: focus-news.net)

SOFIA - Bulharská vláda premiéra Bojka Borisova dnes prekvapivo podala demisiu. Reagovala tak na masové protesty proti zlej životnej úrovni a vysokým cenám elektriny, ktoré sa strhli v hlavnom meste. Takýto krok zo strany vlády nejakej európskej krajiny starý kontinent nezažil už dlhé roky, ak vôbec.

Odchod vlády v parlamente zdôvodnil samotný Borisov. "Nechcem byť svedkom krviprelievania v uliciach, nehodlám sa prizerať, ako budovu parlamentu ohradzujú ostnatým drôtom," povedal poslancom. Ešte deň predtým pritom tvrdil, že neodstúpi. Predčasné voľby v Bulharsku by sa mohli konať v apríli alebo v máji.

Šéf socialistov Sergej Stanišev označil rezignáciu vládneho tímu za "zúfalý a panický čin". Borisovova vláda podľa neho priviedla krajinu na pokraj občianskej vojny.

Pozíciou Borisovova kabinetu v posledných dňoch otriasla vlna demonštrácií, ktoré sa rozšírili do všetkých veľkých bulharských miest. Do ulíc vyšlo celkovo viac ako 100 000 ľudí. Dnes sa vo Varne pokúsil o sebeupálenie mladý muž.

Krízovú situáciu vyvolali vysoké ceny elektriny, ktoré určuje bulharská pobočka českej energetickej firmy ČEZ. Demonštranti vyčítajú vláde aj to, že nedokázala zlepšiť ich neustále klesajúcu životnú úroveň.

V Sofii utrpelo počas protestov zranenia najmenej 15 ľudí vrátane policajtov, ďalších 11 osôb zatkli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu