Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kvôli korupcii sa upálil: Zúfalým činom chcel zosadiť mafiánskeho starostu!

Goranov upálenie plánoval. S nápadom sa zdôveril priateľovi
Goranov upálenie plánoval. S nápadom sa zdôveril priateľovi (Zdroj: novinite.com/ČTK)

VARNA – Masívne bulharské demonštrácie proti vysokým cenám energií, vláde, chudobe a politickým pomerom v krajine majú svojho Jána Palacha. Stal sa ním Plameň Goranov (36), ktorý sa v stredu ráno pokúsil upáliť pred radnicou vo Varne, napísal portál Novinite.com.

Svojím činom chcel dosiahnuť odchodu údajne skorumpovaného starostu tohto čiernomorského mesta.

Goranova mnohí Bulhari označujú za bulharského Palacha alebo Muhammada Buazíza, ktorý koncom roka 2010 sebaupálením odštartoval revolučné udalosti v Tunisku a neskôr v ďalších arabských krajinách. Goranov leží v nemocnici s popáleninami na 80 percentách tela, utrpel tiež vážne popáleniny pľúc. Jeho stav je kritický, zostáva v umelom spánku a lekári nie sú, pokiaľ ide o jeho prežitie, príliš optimistickí. Jeho prípad vyvolal medzi Bulharmi veľkú vlnu emócií, ľudia sa hlásia v nemocnici a ponúkajú krv.

Vyšetrovanie Goranovho pokusu o samovraždu sprevádzala séria niekoľkých zavádzajúcich vyhlásení. Polícia pôvodne oznámila, že Goranov sa vznietil omylom, keď sa snažil zapáliť figurínu starostu Kirila Jordanova. Prokuratúra to však vyvrátila, lebo na mieste nebol žiadny panák nájdený. Svedkovia tiež jasne vypovedali, že Goranov na seba vylial horľavinu z jedného z dvoch kanistrov, ktoré si na námestie priniesol. Polícia tiež tvrdila, že to je narkoman, krvné testy ale nezistili stopy žiadnych drog a ani alkoholu.

Pred týždňom v nedeľu, kedy sa vo Varne konala demonštrácia za účasti údajne až 30.000 ľudí, Goranov povedal kamarátovi, že si nemyslí, že protesty povedú k zásadnejším zmenám. "Mal by som sa upáliť," vyhlásil podľa vyšetrovateľov. Priateľ ho ale nebral vážne. V utorok potom tomu samému kamarátovi povedal, že sa ďalších protestov už nebude zúčastňovať, pretože chce odísť do tureckej Antalye, kde sa chce venovať obľúbenému horolezectvu. Známy neskôr vyšetrovateľom povedal, že sa Goranov po zapísaní na univerzitu stal nesmierne citlivým na politické témy a občiansky veľmi aktívnym, možno vraj až radikálnym.

"Sme ovce a Kiro (zdrobnenina Kirila, pozn. red) je náš pastier. Ideme loviť Kirila Jordanova," napísal Gordanov posledné odkazy na Facebook. Na námestí sa zapálil krátko po 7:30 tamojšieho času (6:30 SEČ) a podľa svedkov po vzplanutí volal: "Kiro, Kiro, dnes som mal byť v Antalyi." Na mieste vyšetrovatelia našli ceduľu, na ktorej dával primátorovi a radným lehotu na rezignáciu do stredajšieho večera.

Jordanova, ktorý na radnici vo Varne slúži už štvrté funkčné obdobie, sprevádza sporná povesť. Ľudia ho obviňujú z toho, že je figúrkou mocnej varnskej obchodnej skupiny TIM. V uniknutej americkej depeši, ktorú zverejnil server Wikileaks, tvrdí niekdajší veľvyslanec USA, že TIM je "v čele bulharského organizovaného zločinu". Novinári túto organizáciu označujú za "najmodernejšiu podobu" zločineckej siete v krajine.

Varna je považovaná za centrum organizovaného zločinu v tejto balkánskej krajine. Skupina TIM vďaka obchodným spoločnostiam a kontaktom na niekdajšiu komunistickú tajnú služby a armádu údajne ovláda hazardné hry, bezpečnostné agentúry, turistický ruch a trh s nehnuteľnosťami a jej vplyv vraj siaha až k profesionálnym športom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu