Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európa sa búri: Cez víkend vyšlo do ulíc 500 tisíc nespokojných demonštrantov!

Protesty zaplnili hlavné mesto Lisabon Zobraziť galériu (7)
Protesty zaplnili hlavné mesto Lisabon (Zdroj: YouTube)

LISABON - V Európe sa šíri povstanie. Po Španielsku a Bulharsku vyšli ľudia do ulíc aj v Portugalsku. Nepáčia sa im úsporné opatrenia, ktoré presadili tamojší politici s cieľom získať celý záchranný úver. Pol milióna obyvateľov skandovalo a mávalo vreckovkou na znak symbolického lúčenia s vládou.

Starý kontinent sa z recesie tak skoro nedostane. Svedčí o tom prehlbujúci sa deficit štátneho rozpočtu viacerých štátov vrátane Portugalska. Vláda bola preto nútená prijať nepopulárne opatrenia v snahe skresať štátny dlh.

Miestni obyvatelia, z ktorých mnohí už aj tak žijú na hranici chudoby, sa proti týmto krokom ostro ohradili. V hlavnom meste zaplnilo viac ako 200 000 protestujúcich námestie pred sídlom ministerstva financií a okolité ulice. Okrem metropoly sa protestovalo v ďalších 20 portugalských mestách. Ľudia vykrikovali heslá ako "Je čas, aby vláda odišla!" a niesli transparenty napríklad s nápisom "Úspory zabíjajú". V dave sa ozývala aj pieseň Grandola, čo je 40 rokov stará skladba spojená s ľudovým povstaním z roku 1974, tzv Karafiátovou revolúciou, ktorá zvrhla vládu fašistického diktátora Antónia Salazara.

Európa sa búri: Cez
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Spomínané úsporné opatrenia ako napríklad rast daní či výdavkové škrty, mali za následok zníženie spotrebiteľského dopytu a zvýšenie nezamestnanosti na rekordných 17,6 percenta. Portugalsko zažíva najhoršiu recesiu od 70. rokov minulého storočia. Vláda minulý mesiac zhoršila odhad ekonomického poklesu pre tento rok na 1,9 percenta. Hrubý domáci produkt krajiny klesne už tretí rok za sebou.

"Táto vláda nechala ľudí o chlebe a vode, predáva štátny majetok za pár "šupov", aby splatila dlh, ktorý bol dohodnutý skorumpovanými politikmi v prospech bankárov," povedal jeden z demonštrantov v Lisabone, Fábio Carvalho. "Musíme zostať v uliciach a donútiť vládu, aby rezignovala," dodal.

Demonštrácie sa konajú v rovnakom čase, kedy v Portugalsku začína návšteva inšpektorov z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tí každý štvrťrok hodnotia, ako krajina plní stanovené podmienky finančnej pomoci a na základe kontroly rozhodujú o uvoľňovaní peňazí z úveru. Portugalsko získalo v roku 2011 od EÚ a MMF sľúbených 78 miliárd eur.

Podobné masové protesty sa pred viac ako týždňom odohrali aj v Bulharsku. Veľká nespokojnosť tamojších občanov viedla až k podaniu demisie vlády premiéra Bojka Borisova. Tá totiž podľa šéfa socialistov Sergeja Staniševa priviedla krajinu na pokraj občianskej vojny.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu