Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bulharský parlament ide znižovať ceny elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOFIA - Bulharský parlament dnes schválil zákon, ktorý uľahčí zníženie cien elektriny. Cieľom opatrenia je upokojiť rozhnevanú verejnosť, ktorá prinútila odstúpiť vládu.

Nový zákon umožňuje regulátorom meniť ceny častejšie ako raz ročne, čo platí v súčasnosti, a otvára cestu k presadeniu sľubu znížiť od marca ceny o osem percent, informovala agentúra Reuters.

Prokuratúra a pracovníci daňového úradu dnes urobili raziu v bulharskom sídle českej energetickej spoločnosti ČEZ v Sofii s cieľom prešetriť jej aktivity, informovala agentúra Associated Press. ČEZ, ktorá dodáva energiu vyše dvom miliónom domácností a podnikov v západnom Bulharsku, dnes vyhlásila, že "vždy rešpektovala zákon a pracovala v súlade s predpismi".

K vyšetrovaniu spoločnosti došlo po tom, ako vysoké účty za elektrinu vyvolali celoštátne protesty a sociálne nepokoje a vyústili v odstúpenie vlády.

Hlavný prokurátor Sotir Cacarov povedal, že vyšetrovať začnú aj dve ďalšie energetické spoločnosti so zahraničnou kontrolou, ktoré pôsobia na bulharskom trhu: českú Energo-Pro a rakúsku EVN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu