Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mayský kalendár spôsobil šialenstvo z konca sveta: Vieme, ako to všetko začalo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

MEXIKO/PRAHA - Ako keď otočíte poslednú stranu kalendára, potom si jednoducho kúpite nový, tak sa stavajú k správam o konci sveta 21. decembra súčasní Mayovia. A hoci kalendár ich predkov nemožno jednoznačne prepočítať na dnešný gregoriánsky a ani mayské hieroglyfy neboli doteraz úplne rozlúštené, tvrdia mnohí fatalisti a tí, ktorí si na "fenoméne roku 2012" založili dobrý biznis, že starí Mayovia pred približne tisíc rokmi určili pre tento rok dátum apokalypsy.

Starí Mayovia, ktorých ríša slávila najväčší rozkvet v rokoch 250 až 900, mali veľmi prepracovaný systém merania času založený na astronomických pozorovaniach. Používali niekoľko kalendárov pre rôzne účely a ich kalendár bol tak vlastne prepletencom niekoľkých cyklov, ktoré sa neustále opakovali. Pre bežné využitie mali solárny rok (haab) s 365 dňami a na veštecké účely slúžil sakrálny rok (tzolk'in) s 260 dňami. Tieto cykly sa po 18 980 dňoch (52 rokoch) stretli a všetko začalo znova.

Tieto "52-ročné" cykly, či kalendárne okruhy sa nečíslovali, bežali totiž stále dookola. Obdobou "nášho letopočtu" potom bol dlhý počet, ktorý trval 5125 rokov a nad ním bol ešte dlhší cyklus (asi 25 770 rokov, podľa vychyľovania zemskej osi, v západnej terminológii Platónsky rok). Mayovia verili, že sa nachádzajú v poslednej pätine tohto dlhého cyklu, ktorý sa začal v deň, ktorý neskôr vedci znovu prepočítali na 13. august 3114 pred naším letopočtom, a teda by mal skončiť 21. decembra 2012.

Avšak jediným zdrojom, ktorý spomína tento toľko diskutovaný dátum, je takzvaný monument 6 z Tortuguero, nájdený v mexickom štáte Tabasco. Na tejto stéle, ktorá je dnes v múzeu v mexickom meste Villahermosa a je čiastočne poškodená, sa píše, že v tento deň zostúpi z nebies božstvo Bolon Yokte, ktoré bude treba náležite uctiť. Čo presne sa stane ďalej, však stéla nehovorí.

Je pravda, že fatalistiskí Mayovia očakávali na konci dlhších cyklov nejakú katastrofu, ktorou ale mohla byť práve tak vojna, ako sucho, záplavy či nálet kobyliek. V ich poňatí ale nešlo o zánik, ale o transformáciu v nový cyklus.

Napríklad teraz 21. decembra skončí údajne mayský 13. baktun (394,26 roku), ktorý začal v roku 1618 a bol vraj nazvaný obdobím "triumfu materializmu". Takže jedna z teórií tvrdí, že v 14. baktune začne nadvláda vecí duchovných. A keďže takého kroku ľudstvo ako celok dobrovoľne nie je schopné, musí dostať nejaký silný impulz - akého druhu bude, je predmetom špekulácií.

Veľkou trhlinou pre fenomén konca sveta v roku 2012 je samotný prepočet mayského kalendára na súčasný gregoriánsky. Keďže stará mayská civilizácia skončila s príchodom Európanov a predtým nemali tieto dva svety o sebe ani poňatia, ťažko hľadať v mayských hieroglyfických zápisoch spoločnú udalosť a ťažko teda zistiť ich "začiatok letopočtu".

Takže existuje asi 50 verzií, v akej fáze mayského kalendára sa teraz nachádzame, a teda aj rovnaký počet dátumov konca dlhého cyklu (medzi rokmi 1493 až 2532). Tohtoročný 21. december vypočítala nezávisle na sebe trojica vedcov GMT - Goodman, Martínez a Thompson, ktorý sám neskôr priznal chybu. Všetci traja vychádzali z dokumentov z 16. storočia, ktoré podľa českých bádateľov Bohumila a Vladimíra Böhmcov nenadviazali na kalendár z klasického mayského obdobia.

Podľa bratov Böhmovcov, ktorí vypočítali koniec dlhého cyklu na rok 2116, nevzala trojica GMT do úvahy "dieru" v kalendári, ktorá vznikla asi začiatkom 11. storočia. Vtedy totiž do južného Mexika prišli zo severu Toltékovia, ktorí podľa dvojice nepochopili systém dlhého počtu a používali vlastný 260-denný kalendár, podobný jednému z mayských cyklov.

Konečne aj medzi starými mayskými hieroglyfmi existuje zápis, ktorý potvrdzuje nekončiacu cyklickosť behu sveta. Slávny mayský panovník z mesta Palenque Pakal Veľký si v 7. storočí nechal na sarkofág vytesať inštrukcie, ako sa má osláviť výročie jeho korunovácie v druhej polovici 5. tisícročia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu