Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mexičania oslávili koniec mayského kalendára: Svet sa nikdy neskončí, sľubujú!

Mexičania oslavujú pred Kukulkánovým chrámom začiatok novej éry Zobraziť galériu (2)
Mexičania oslavujú pred Kukulkánovým chrámom začiatok novej éry (Zdroj: SITA)

CHICHÉN ITZÁ - Niektorí ľudia verili, že 21. decembra príde krutý koniec sveta. Pri ruinách dávneho mayského mesta Chichén Itzá v Mexiku však okolo obradných ohňov a pyramíd tancovali a zabávali sa tisíce ľudí. Oslavovali koniec 5125 rokov dlhého cyklu v mayskom kalendári a začiatok novej éry.

Tých, ktorí predpovedali apokalypsu, nebolo nikde vidieť. Namiesto toho mali prítomní na sebe tričká s recesistickým nápisom "Koniec sveta: bol som pri tom".

Pre tieto davy ľudí bol 21. december dobrou príležitosťou na oslavy, pretože dnešok vnímajú ako zrod novej a lepšej éry, napísala tlačová agentúra AP. Medzi zabávajúcimi sa nachádzali budhisti, vyznávači pohanstva, keltskí kňazi druidi či prívrženci aztéckych a mayských náboženských tradícií. Niektorí kľačali a modlili sa, iní sedeli s rukami vystretými v meditačnej polohe, ale všetci sa pozerali na El Castillo - obrovskú hlavnú pyramídu.

Mexičania oslavujú pred Kukulkánovým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Na rôznych stranách pyramídy sa konali slávnosti a obrady. Jeden viedla hudobná skupina, ktorá interpretovala piesne v štýle amerického blues alebo reggae. Na ďalšej slávnosti účastníci vykrikovali, bubnovali a tancovali. "Svet sa nikdy neskončí, to je len výmysel masmédií," uviedol duchovný majster Ollin Yolotzin, ktorý vedie aztécku rituálnu tanečnú skupinu Cuautli-balam. "Bude to dobrá éra... Stanú sa z nás lepší ľudia."

Podobné obrady sa konali aj v susednej Guatemale, kde mayskí duchovní vodcovia pálili obety a rodiny tancovali slávnostné tance. Na oficiálnej slávnosti v oblasti Petén sa zúčastnil aj guatemalský prezident Otto Peréz Molina a kostarická prezidentka Laura Chinchillová, spolu s tisíckami zábavychtivých ľudí a umelcov.

Napriek všetkým veľkolepým slávnostiam si nikto nie je istý, kedy sa vlastne mayské dlhé obdobie, známe ako 13. baktún, dnes oficiálne skončilo. Niektorí si myslia, že sa tak stane až o polnoci miestneho času. Iní pokladajú za koniec éry dnešné svitanie. Mexický Národný inštitút antropológie a histórie dokonca tvrdil, že pri zosúladení kalendárov mayov a západnej civilizácie môže byť rozdiel niekoľkých dní a vyše 5000-ročný mayský cyklus sa v skutočnosti skončí asi až v nedeľu 23. decembra.

Mnohým naopak už dnes na poludnie bolo jasné, že svet sa ešte nekončí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu