Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

OSN kritizovala Česko: Diskriminácia Rómov a nerovné príležitosti žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česko by podľa OSN malo zlepšiť diskrimináciu Rómov, ale takisto sa zaoberať otázkou rovnakých príležitostí žien a mužov. Vyplýva to z kontroly dodržovania ľudských práv, ktorú uskutočnila Rada OSN. V piatok o tom tlačovú agentúru Mediafax informoval tlačový odbor českého ministerstva zahraničných vecí.

Česká republika bola podrobená kontrole Rady OSN pre ľudské práva druhýkrát v histórii. "Univerzálny periodický prieskum OSN predstavuje hlavnú medzinárodnú vizitku štátu v oblasti ochrany ľudských práv," povedal námestník ministra zahraničných vecí Vladimír Galuška.

Prieskum Česka sa stretol so záujmom mnohých delegácií, ktoré vo svojich vystúpeniach pochvalne aj kriticky hodnotili aktuálny vývoj v oblasti ochrany a podpory ľudských práv v Českej republike. Informovala o tom vládna splnomocnenkyňa Monika Šimůnková pre ľudské práva.

Ocenené bolo, že ČR splnila odporúčania, ktoré prijala v priebehu prvého prieskumu, ako napríklad pristúpenie k Rímskemu štatútu Medzinárodného trestného súdu či prijatie antidiskriminačnej legislatívy. Rovnako pozitívne bolo hodnotené aj úsilie ČR v oblasti integrácie príslušníkov rómskej menšiny, zlepšenia právnej ochrany detí a boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

"Kritické komentáre boli zamerané na užšiu skupinu tém, ktorým jednoznačne kraľovala rómska otázka, vrátane vzdelávania rómskych detí, a problematika diskriminácie, xenofóbie a netolerancie všeobecne," uviedla Šimůnková. Pozornosť bola ďalej venovaná napríklad otázke rovnakých príležitostí žien a mužov, domáceho násilia či ochrany migrantov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu