Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbory OSN riešia tri individuálne sťažnosti proti Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na pôde OSN v súčasnosti riešia tri individuálne sťažnosti podané proti Slovenskej republike. Výbor OSN pre ľudské práva doteraz nerozhodol o sťažnostiach podaných v rokoch 2010 a 2011, čaká sa aj na konečné rozhodnutie Výboru pre odstránenie rasovej diskriminácie.

Vyplýva to zo zverejnenej Informácie o vývoji individuálnych sťažností proti SR, ktoré prijali medzinárodné mechanizmy systému OSN v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd.

Výbor pre odstránenie rasovej diskriminácie sa zaoberá niekoľko rokov starým prípadom slovenských Rómov, ktorých ešte v roku 2005 nevpustili do kaviarne Idea v Michalovciach pre farbu ich pleti. Sťažnosť ešte vlani podali traja občania, ktorí nie sú spokojní s tým, ako sa k celému prípadu postavili slovenské súdy. Krajský súd v Košiciach síce v roku 2010 rozhodol, že Rómovia boli diskriminovaní na základe svojej etnickej príslušnosti, odmietol im však priznať akékoľvek finančné odškodnenie.

V roku 2006 v prípade prvýkrát rozhodol Okresný súd v Michalovciach, ktorý povedal, že Rómovia boli diskriminovaní, odmietol však, že by dôvodom diskriminácie bol ich etnický pôvod. Krajský súd v Košiciach o rok na to rozsudok zrušil a prípad vrátil na ďalšie konanie. Súd v Michalovciach v roku 2008 rozhodol, že Rómovia boli diskriminovaní na základe svojho etnického pôvodu, majiteľ kaviarne im musel poslať ospravedlňujúci list.

Košický krajský súd v roku 2010 rozsudok potvrdil. Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie zatiaľ rozhodnutie o prijateľnosti tejto sťažnosti nevydal. V prípade, že by výbor OSN konštatoval porušenie práv Rómov zo strany Slovenska, štát žiadne odškodné platiť nemusí.

"Rozhodnutia výborov OSN nemajú povahu súdnych rozhodnutí (nie sú právne záväzné), pre dotknutý štát predstavujú odporúčanie. Ak výbor konštatuje porušenie niektorého z článkov dohovoru, spravidla odporučí štátu prijať opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov, ako aj na predchádzanie podobným porušeniam do budúcnosti," konštatuje rezort diplomacie v správe.

O individuálnych sťažnostiach jednotlivcov, skupín jednotlivcov či mimovládnych organizácií, ktorí namietajú porušenie práv stanovených v dohovoroch zo strany Slovenskej republiky, môže rozhodovať šesť výborov OSN. Doteraz bolo proti Slovensku podaných jedenásť sťažností, z čoho v ôsmich prípadoch bolo posudzovanie uzavreté. V troch prípadoch výbor OSN rozhodol, že Slovensko porušilo príslušný článok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu