Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico: Odvolanie členov Súdnej rady SR nemá nič spoločné s Harabinom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

MICHALOVCE - Traja členovia Súdnej rady SR, ktorých na dnešnom rokovaní odvolala vláda, mali v rade plniť konkrétne politické úlohy. Na tlačovej besede po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Ľudmilu Babjakovú, Jozefa Vozára a Alexandra Bröstla do funkcií vymenovala vláda Ivety Radičovej v januári 2011.

Babjaková patrí medzi zakladateľov iniciatívy Za otvorenú justíciu, ktorá kritizuje súčasný stav súdnictva, ako aj predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Ten stojí aj na čele Súdnej rady SR. Podľa Fica odvolanie troch členov nemá so Štefanom Harabinom nič spoločné.

"Neviem, prečo nás stále spájate s Najvyšším súdom SR. Predseda NS SR je legitímne zvolený na základe procedúry, ktorú vymyslela vláda Mikuláša Dzurindu. My ako exekutíva nemáme nič spoločné s predsedom NS SR, s pánom Harabinom, to s tým nemá nič spoločné," vysvetlil premiér.

Vláda podľa Fica rozhodla vymeniť troch členov Súdnej rady, keďže Ústavný súd SR rozhodol, že kabinet môže skrátiť ich funkčné obdobie. "Na základe toho sme aj my pripravili rozhodnutie, keďže tieto tri pozície sú k dispozícii vláde," dodal. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) namiesto odvolaných členov navrhol vymenovať Evu Fulcovú, Jaroslava Chleboviča a Ľuboša Sádovského. Vláda jeho návrh odobrila a nových členov vymenovala do funkcií dňom 27. septembra.

Súdna rada SR má 17 členov. Troch menuje vláda SR, troch parlament, troch prezident a ôsmich sudcovia. Súdnej rade SR šéfuje predseda Najvyššieho súdu SR, ktorým je v súčasnosti Štefan Harabin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu