Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIA IURIS: Súdna rada plánuje diskriminačný postup

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Združeniu VIA IURIS sa nepozdáva, že Súdna rada SR plánuje na svojom najbližšom rokovaní prerokovať len tie návrhy kandidátov na vymenovanie sudcov, ktorí uspeli vo výberových konaniach až po júni 2012, kedy došlo k výmene členov výberových komisií ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom.

VIA IURIS vychádza z plánovaného programu súdnej rady, v ktorom nie sú zaradení úspešní kandidáti z piatich predchádzajúcich výberových konaní, ktoré boli podľa pravidiel nadstavených za ministrovania Lucie Žitňanskej. Takýto postup považuje VIA IURIS za diskriminačný.

„Vzhľadom na to, že nedošlo k zmene právnej úpravy a ústavný súd nerozhodol o ústavnosti či protiústavnosti súčasnej právnej úpravy výberových konaní na funkciu sudcu, neexistuje dôvod na rozdielne zaobchádzanie s úspešnými uchádzačmi,“ zdôraznila Kristína Babiaková, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS. Došlo len k zmene v osobe ministra a následne v členoch výberových komisií, ale nie v systéme kreovanie výberových komisií, ktoré Súdna rada považovala za protiústavné.

Súdna rada sa má podľa avizovaného programu na svojom zasadnutí 27. novembra zaoberať kandidátmi na vymenovanie sudcov. Bude to prvýkrát po vyše jeden a pol roku od nového spôsobu výberu sudcov, ktorý zaviedli za úradovania bývalej ministerky spravodlivosti Žitňanskej. Podľa novely účinnej od 1. mája 2011 majú vo výberových komisiách na výber sudcu väčšinu kandidáti nominovaní výkonnou mocou (minister spravodlivosti) a zákonodarnou mocou (Národná rada SR). Kandidáti nominovaní súdnou mocou sú teda v menšine (ide o pomer 3:2).

"Súdna rada SR od tohto dátumu nepostupovala podľa uvedenej právnej úpravy," pripomína VIA IURIS. Prerušila účasť svojich nominantov v komisiách a zároveň odmietla prerokovať návrhy na vymenovanie nových sudcov a predložiť ich na vymenovanie prezidentovi. "Hoci je uvedená právna úprava platná a účinná, súdna rada odmietla bez akéhokoľvek zákonného dôvodu podľa nej postupovať, až kým vo veci nerozhodne Ústavný súd SR," dodáva VIA IURIS.

V júni 2012 minister spravodlivosti Borec odvolal kandidátov na členov výberových komisií nominovaných exministerkou Žitňanskou, ktorí neboli sudcami, ale zástupcami iných profesií. Namiesto nich vymenoval len sudcov. "Hoci členovia súdnej rady opakovane tvrdili, že výsledkami volieb sa na ich postoji k výberovým konaniam nič nemení, po zmene kandidátov na členov výberových komisií sa na výberových konaniach začali zúčastňovať aj zástupcovia súdnej rady," upozorňuje VIA IURIS.

Súdna rada SR prerokúva návrhy na vymenovanie sudcov, ktorí úspešne absolvovali výberové konanie. Potom ich na základe jej návrhu vymenúva prezident. Agentúra požiada o stanovisko aj súdnu radu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu