Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál operného speváka: Na hrudi má hákový kríž, prišiel o kšeft!

Kontroverzné Nikitonove tetovania Zobraziť galériu (2)
Kontroverzné Nikitonove tetovania (Zdroj: zokstersomething.wordpress.com)

BERLÍN - Operného speváka si väčšina z nás predstavuje ako pribratého staršieho pána v smokingu. Jevgenij Nikitin z Ruska je presný opak; najčastejšie ho vidno v tričku a rifliach. Okrem toho má na tele aj značné množstvo tetovaní, z ktorých jedno sa najnovšie postaralo o to, aby nemohol vystúpiť na podujatí v nemeckom Bayreuthe.

Tridsaťosemročný barytonista má totiž na hrudi vytetovanú svastiku, ktorú čiastočne prekrýva iné tetovanie. Práve kvôli nej v sobotu odriekol účasť na opernom festivale v bavorskom Bayreuthe venovanom hudbe Richarda Wagnera, ktorého obdivoval aj Adolf Hitler. Jeho part v opere Bludný Holanďan odľa organizátorov festivalu prevezme Samuel Youn.

Nikitn, ktorý okrem iného hrá aj na bubny, svoju účasť však zrušil po tom, ako sa ho nemeckí novinári začali pýtať na význam tetovaného výjavu. "Bol to veľký omyl môjho života a ľutujem to. Neuvedomil som si, do akej miery môžu tieto symboly zraňovať najmä v Bayreuthe a v kontexte s festivalovou históriou," povedal spevák vo vyhlásení, v ktorom "kerku" označuje za mladícku záležitosť. V Nemecku je vystavovanie nacistických symbolov trestné.

Operný festival v Bayreuthe založil v roku 1872 sám Wagner a v súčasnosti ho organizujú jeho pravnučky Eva Wagnerová-Pasquierová a Katharina Wagnerová. Tento ročník začína 25. júla práve operou Bludný Holanďan. Riaditeľ festivalu Ján Philipp Gloger považuje Nikitinovu neúčasť za poškodenie umeleckej kvality festivalu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu