Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci objavili vo vesmíre oceán, pod povrchom mesiaca!

Vedci netušia, či je oceán na Titanu v kontakte s horninou Zobraziť galériu (3)
Vedci netušia, či je oceán na Titanu v kontakte s horninou (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zmrznutý povrch najväčšieho Saturnovho mesiaca Titanu zrejme ukrýva oceán vody. Dôkazy pre toto tvrdenie objavila sonda Cassini amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), uviedli vo štvrtok vedci, ktoré citovala agentúra Reuters.

Toto zistenie pripája Titan na krátky zoznam miest ako je Jupiterov mesiac Europa a Saturnov menší mesiac Enceladus, u ktorých vedci predpokladajú, že môžu ukrývať podzemné mora.

Dôkazy pre oceán pod povrchom boli získané počas šiestich preletov sondy Cassini - ktorá obieha okolo Saturnu - nad Titanom v rokoch 2004 až 2011. Počas nich vedci merali jemné zmeny výšky rádiových signálov prechádzajúcich medzi sondou a Zemou, aby zistili, do akej miery Saturnova gravitácia Titan ovplyvňuje. Potom vytvorili počítačové modely, ktoré by vysvetlili desaťmetrovú odchýlku. Čím pevnejšie by bol vnútro mesiaca, tým menej by na neho pôsobila gravitačná sila Saturnu.

"Toto meranie je dosť významné pre existenciu vnútorného oceánu," povedal hlavný výskumník Luciano Iess z Rímskej univerzity La Sapienza. "Prítomnosť vody automaticky neznamená prítomnosť života," dodal. "Avšak Titan má mnoho zaujímavých zložiek - uhľovodíky, kolobeh vody a hustú atmosféru."

Vedci netušia, či je oceán na Titanu v kontakte s horninou, možným zdrojom minerálov a ďalších komponentov, o ktorých sa predpokladá, že sú potrebné pre život. Podľa zistení sondy Cassini predpokladaný oceán na Titanu leží asi 100 kilometrov pod povrchom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu