Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie nebeské divadlo: Jupiter v zákryte Mesiaca, netreba ani ďalekohľad!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Po nedávnom nebeskom divadle v podobe prechodu Venuše popred slnečný disk sa na oblohe chystá ďalšie zaujímavé predstavenie. Hlavnými protagonistami budú planéta Jupiter a Mesiac.

Výhodou pri pozorovaní tohto úkazu je, že pozorovateľ nepotrebuje prakticky žiadne pomôcky, iba vlastné oči a trpezlivosť. Pre väčší zážitok astronómovia odporúčajú použiť triéder alebo menší astronomický ďalekohľad. Zákryt Jupitera Mesiacom nastane 15. júla približne o 3:30 nášho času. Pre tých, ktorí sa vyzbroja aspoň menším ďalekohľadom, bude pripravená ešte čerešnička na torte v podobe zákrytov štyroch najväčších mesiačikov, ktoré ako prvý objavil Galileo Galilei, informoval Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.

Mesiac štyri dni pred novom vyjde nad východný obzor okolo 1:30, Jupiter o menej než desať minút po ňom. Okolo 2:20 po nich vyjde hviezda Aldebaran, ktorá je najjasnejšou hviezdou súhvezdia Býk a o pár minút výrazne jasná Venuša naľavo od Aldebarana. Približne hodinu po východe Venuše nastane zákryt Jupitera Mesiacom. Slnko v tom čase bude asi 10 stupňov pod východným horizontom a obloha sa postupne bude viac a viac zosvetľovať. Tí, ktorí budú mať poruke ďalekohľad, uvidia, ako sa za Mesiac postupne skryjú mesiačiky Europa (3:30), Io (3:34), samotný Jupiter (3:36) a mesiačiky Ganymedes (3:42) a Callisto (3:46). Asi pol hodiny po zákryte Callista sa na pravom okraji Mesiaca objaví opäť Europa (4:18), Io (4:21), Jupiter (4:23), Ganymedes (4:31) a Callisto (4:36). Všetky časy sú uvedené pre polohu Skalnatého plesa. Po skončení zákrytu sa bude Slnko nezadržateľne blížiť k východnému horizontu a obloha už bude veľmi presvetlená.

V tomto roku nastane ešte šesť zákrytov Jupitera Mesiacom, z toho dva v novembri. Zo Slovenska, ani zo severnej pologule však už ani jeden neuvidíme. Niektoré z nich uvidia len obyvatelia Indonézie alebo časti južnej Ameriky alebo južnej Afriky. Júlový zákryt uvidia aj obyvatelia Japonska, Mongolska, severnej Číny, Ruska, Turecka, Európy a severnej Afriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu