Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrel 4. najhľadanejší nacistický zločinec: Napriek vraždeniu žil na slobode!

Klaas Carel Faber
Klaas Carel Faber (Zdroj: refdag.nl)

BERLÍN - V Bavorsku tento týždeň zomrel nacistický zločinec Klaas Carel Faber, bývalý dobrovoľník jednotiek Waffen SS. Informoval o tom portál donaukurier.de. Do sobotňajšieho večera úrady jeho smrť oficiálne nepotvrdili. Podľa výročnej správy jeruzalemského Centra Simona Wiesenthala uverejnenej v apríli bol deväťdesiatročný Faber štvrtým na zozname najhľadanejších nacistických vojnových zločincov.

Na Wiesenthalovom súpise mal pritom Faber poradové číslo dva. Jednotkou zostane aj po jeho smrti Maďar László Csatáry, ktorý ako policajný šéf v Košiciach na jar 1944 zohral významnú úlohu pri deportáciu 15 700 Židov do Osvienčimu. Ešte pred touto dvojicou sú však uvedení Alois Brunner, blízky spolupracovník jedného z hlavných organizátorov holokaustu Adolfa Eichmanna, a Aribert Heim spojovaný s podávaním smrtiacich injekcií v koncentračnom tábore Mauthausen - už niekoľko rokov nie sú správy o ich osude, ale kým nebude potvrdená ich smrť, stredisko ich mieni uvádzať v čele zoznamu hľadaných.
   
Faber zomrel vo štvrtok v nemocnici v Ingolstadte na zlyhanie obličiek, uviedol s odvolaním na nemenované zdroje donaukurier.de. Podľa agentúry AP Faberovú smrť potvrdila holandskému portálu de Nieuwe Pers jeho manželka Jacoba aj istý lekár.
   
Faber, ktorý sa narodil v roku 1922 v holandskom Haarleme, počas vojny so svojím bratom pracoval v tranzitnom tábore Westerbork, odkiaľ nacisti posielali tisíce holandských Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov. Podľa údajov holandskej strany zavraždil najmenej 22 Židov a členov odboja.
   
Po druhej svetovej vojne bol Faber v Holandsku odsúdený najprv na smrť, potom mu bol trest zmenený na doživotie. Utiekol ale do Nemecka, ktoré proti nemu síce v 50. rokoch začalo proces, ale pretože Holanďania neposkytli dôkazný materiál, súd v Düsseldorfe príslušníka nacistických jednotiek oslobodil. Od 60. rokov až do smrti žil Faber i napriek opakovaným žiadostiam holandskej justície o vydanie nerušene v Bavorsku. Pokoj mu zabezpečilo nariadenie z čias nacizmu, podľa ktorého sa všetci holandskí dobrovoľníci Waffen SS automaticky stávali nemeckými občanmi.
   
V marci vo veku 91 rokov aj v Nemecku zomrel nacistický zločinec John Demjanjuk, ktorého súd neprávoplatne odsúdil z napomáhania k vraždám viac ako 28 000 Židov vo vyhladzovacom tábore Sobibor, kde pôsobil ako strážnik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu