Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico prekvapil blogom o marihuane: Bongá, jointy a koláčikové delikatesy!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Prekvapivú znalosť drogovej kultúry ukázal dnes nový slovenský premiér Robert Fico. Vo svojom blogu, kde uviedol, že tresty za užívanie marihuany sa mu zdajú príliš prísne a bol by za ich zjemnenie, používal pojmy ako bongo, húlenie, jointy, čajíky či koláčiky.

Fico sa problematike prístupu k mäkkým drogám dlhodobo vyhýbal, po posledných voľbách však začal naznačovať, že by sa v tejto oblasti nebránil zmene legislatívy. V pondelok dokonca téme venoval obsiahly priestor na svojom blogu.

Šéf Smeru podotkol, že "dekriminalizáciu marihuany nikdy nepovažoval za zásadnú spoločenskú tému," pravidelné otázky na diskusiách so študentami ho však presvedčili, aby sa k problematike konzistentne vyjadril.

"Nesúhlasím s legalizáciou tejto mäkkej drogy, pretože anamnéza viacerých narkomanov potvrdzuje, že na začiatku ich osobnej tragédie bola práve marihuana. Na druhej strane sa zdá, že rozsah používania marihuany mladými ľuďmi podceňujeme. Že je rozšírenejšia, ako by sme si chceli pripustiť. Už aj niektoré „celebrity" sa k nej verejne hlásia," uviedol Fico a spomenul príklad rapera Majka Spirita, ktorý na Slávikoch poďakoval marihuane za inšpiráciu.

Fico spomenul, že držba trávy je na Slovensku hodnotená prísne - je trestným činom. "Ak fajčiarom marihuany, milovníkom bonga alebo koláčikov s prísadou tejto mäkkej drogy hrozia na Slovensku veľmi prísne tresty, je legitímna otázka, či hrozba takýmito trestami je efektívna, keď pripúšťame veľký rozsah používania marihuany," zamýšľa sa.

Trojročne väzenie, ktoré hrozí fajčiarom marihuany, je podľa neho mimoriadne prísny trest. Pripomína však, že v praxi pri rozsudkoch "prevláda umiernenosť a súdy využívajú viaceré možnosti ako sa vyhnúť uloženiu smiešne tvrdého trestu."

Trestné právo je podľa neho v boji proti marihuane neefektívne a nefunkčné. Tému však údajne nemožno lacno zneužívať v politickom boji, ale je potrebné o nej odborne diskutovať, uviedol Fico a neodpustil si poznámku o liberáloch zo SaS: "Tému, ktorú lacno pred voľbami rozbehnete a potom, keď ste dvadsať mesiacov vo vláde, tak sa na ňu, s prepáčením, „vykašlete" (pozdravujem kolegov v Liberálnom dome)," napísal Fico.

Fico v texte nepísal len neurčito o "marihuane," ale uviedol hneď niekoľko spôsobov, akými sa užíva. "Keby som ako človek znalý práva dostal ponuku na bongo, jointa, dobrý čajík alebo nejakú koláčikovú delikatesu, asi by som sa mal od strachu pred trojročným väzením roztriasť," napísal napríklad.

Fico spomenul aj preplnenosť väzníc a fakt, že téma marihuany zaberá rozsiahlu časť agendy napríklad na prokuratúre. Navrhuje preto začať diskusiu, či marihuanu dekriminalizovať, teda vyradiť zo zoznamu trestných činov, alebo či znížiť tresty pre jej užívatelov. Upozorňuje však, že treba dôsledne rozlišovať medzi konzumentmi a dílermi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu