Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pozor na padajúci sneh a cencúle zo striech: Za škody je zodpovedný majiteľ domu

Za zošmyknutý sneh zo strechy je zodpovedný majiteľ nehnuteľnosti Zobraziť galériu (3)
Za zošmyknutý sneh zo strechy je zodpovedný majiteľ nehnuteľnosti

BRATISLAVA – Oteplenie a dážď. Po minulotýždňovej nádielke snehu je táto kombinácia nebezpečná predovšetkým v mestách. Zošmyknutie snehu, alebo pád cencúľov z niekoľkometrovej výšky môžu spôsobiť chodcom vážne zranenia.

Pre neustále sa opakujúce telefonické požiadavky týkajúce sa pomoci príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s výškovou technikou pri odstraňovaní cencúľov zo striech a prístreškov objektov, prijalo Krajské riaditeľstvo v Trnave rozhodnutie, že ich budú odstraňovať len v prípade, keď ohrozujú zdravie a ľudské životy.

"Za odstraňovanie cencúľov zodpovedá vlastník, prípadne správca konkrétneho objektu, ktorý si rieši uvedené činnosti vo svojej réžii," zdôraznil zastupujúci hovorca KR HaZZ v Trnave Marián Hruška.

Silné sneženie robí  vrásky predovšetkým majiteľom objektov s plochou strechou. Len nedávno museli kvôli kalamitnej situácii odstraňovať asi polmetrovú vrstvu snehu zo striech základných škôl, telocviční, krytej plavárne ale aj športovej haly na Pasienkoch.

"V Považskej Bystrici je 42 prevádzok s rovnými strechami. Vlani sme ich písomne upozornili na povinnosť odpratať sneh. V prípade, že by takúto výzvu neuposlúchli, mesto má právo a v podstate aj povinnosť za pomoci polície nariadiť jej evakuáciu," informoval Vladimír Biely z krízového manažmentu mesta.

Príchodom oteplenia, sa stávajú nebezpečnými aj šikmé strechy, predovšetkým tie plechové.
„Plech sa dokáže rýchlo zohriať a naraz sa uvoľnia veľké kusy snehu a ľadu. Tie môžu vážiť 500 až 1 000 kilogramov," upozornil vedúci dopravy firmy O.S.V.O. comp a.s. Marek Marton zo spločnosti, ktorá sa vlani starala o sneh v Prešove.

Pozor na padajúci sneh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)


Ak sa vytvoria na streche alebo odkvape cencúle, vlastník, správca alebo užívateľ takejto nehnuteľnosti je povinný vykonať  opatrenia, aby cencúle a snehová pokrývka zo strechy neohrozili život alebo zdravie ľudí.

„Je dôležité si uvedomiť, že ruku k dielu musia priložiť všetci takou formou, aká sa im v prípade zimnej údržby ukladá za povinnosť. V Žiline máme na to všeobecne záväzné nariadenie,“ konštatuje primátor Žiliny Igor Choma.

Pozor na padajúci sneh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)


Aj ostatné mestá na Slovensku musia počítať so snehom a preto si tieto otázky upravujú všeobecne záväynými nariadeniami o čistote a poriadku, kde sankcia pre fyzickú osobu je maximálne 33 eur v blokovom konaní. "Pokuta je daná vtedy, ak si dotknutá osoba, správca, majiteľ nesplnil svoju povinnosť. Ak by sa poškodila vec, alebo stal aj úraz, potom si už môže dotyčná osoba vymáhať škodu cez súd, " povedal Ľubomír Andrassy, hovorca primátora Bratislavy..

Problémy sú hlavne v historických centrách, kde sa topiaci sneh môže ľahko ocitnúť na hlavách chodcov. Často krát sa na odstránenie musí použiť špeciálna technika. Vysokozdvižné plošiny pritom mesto bežne k dispozícii nemá. Mesto môže uložiť právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie pokutu až do výšky 6 638,50€.  V prípade ublíženia na zdraví z dôvodu porušenia tejto povinnosti už môže ísť aj o trestný čin.

V prípade rodinných domov môže na nebezpečné snehové previsy upozorniť majiteľov budov mestská polícia. Netreba však zbytočne riskovať, pretože ak odtrhnutá masa snehu niekoho zraní zodpovedný je majiteľ nehnuteľnosti. Ak si na očistenie strechy netrúfate, za hodinu a pol práce „snehovej čaty“ zaplatíte okolo 40 - 50 eur.
 

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu