Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Američanov ohrozuje smrteľný nepriateľ: Útočí zo vzduchu, ak vás trafí, je koniec!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK – Ľudia v amerických mestách, ktoré sužuje jedna z najdrsnejších zím, aké boli kedy zaznamenané, čelia niečomu ešte oveľa nebezpečnejšiemu, ako je sneh - ľadu a cencúľom padajúcim z mrakodrapov, napísala dnes agentúra AP.

Niekoľko ulíc okolo nového newyorského Svetového obchodného centra bolo v stredu ráno uzavretých, keď vietor zhodil zo strechy 541 metrov vysokej budovy kusy ľadu zašpicatené ako dýky. Ulice sa znovu otvorili počas dopoludnia. Rovnaká situácia sa ale opakuje v rade miest po celej krajine. Časti ulíc sú uzavreté žltými páskami varujúcimi pred nebezpečenstvom padajúcich cencúľov a kusov zľadovateného snehu tvrdého ako kameň. A odborníci varujú, že situácia sa ešte zhorší v nasledujúcich dňoch, keď na väčšinu územia dorazí odmäk.

"Sneh sa začína topiť, voda steká dole, čím vznikajú väčšie a väčšie cencúle alebo kusy ľadu, ktoré kĺžu z mrakodrapov," povedal newyorský meteorológ Joey Picca. A niektorí architekti mienia, že novšie, energeticky úspornejšie výškové budovy možno tento problém ešte zhoršujú. "Viac tepla udržujú vo vnútri, čo znamená, že zvonku je na nich chladnejšie a udrží sa tam viac snehu a vytvorí viac ľadu," povedal inžinier Roman Stangl, zakladateľ konzultantskej firmy Northern Microclimate v ontárijskom Cambridgi. Návrhárom pomáha vybrať tvary, uhly sklonov a dokonca aj farby - tmavšie pohlcujú viac lúčov - k zníženiu tvorby ľadu. Dajú sa zapojiť aj pokročilé technológie, ako napríklad na tokijskej vyhliadkovej veži Skytree, kde sú do skiel zabudované ohrievače rozpúšťajúce ľad.

V starších mestách s balkónmi, markízami a kamennými detailmi na fasádach domov ale nie sú podobné riešenia vždy možné. Dvadsaťsedemročný Barry Negron videl ľad nebezpečne visieť zo štvorposchodovej budovy neďaleko Rockefellerovho centra. Snažil sa varovať ostatných chodcov, ale to už ho do tváre zasiahol ostrý kus ľadu veľký ako futbalová lopta. Rezné rany na tvári mu chirurgovia zašili 80 stehmi. Koľko ľudí utrpelo zranenia, nie je jasné, ale každoročne sú hlásené desiatky vážnych zranení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu