Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Počasie sa zbláznilo: Najsuchšiu púšť sveta zaliala povodeň!

Cez mestá a dedine prehrmela povodeň
Cez mestá a dedine prehrmela povodeň (Zdroj: YouTube)

SAN PEDRO DE ATACAMA - Čilská púšť Atacama sa síce hrdí titulom "najsuchšia púšť sveta", ale v posledných dňoch to tak celkom neplatí. Cez víkend a v pondelok oblasť zasiahli prudké prívalové dažde a obyvatelia tamojších dedín sa potýkajú s povodňou.

Turistom sa na severe Čile cez víkend naskytol veľmi netradičný pohľad. Korytom najdlhšej čilskej rieky Loa, ktorá je zvyčajne veľmi pokojná, sa valilo obrovské množstvo vody. "Je to pôsobivé. Podľa mňa nie je možné niečo také vidieť každý deň," uviedol pre agentúru Reuters jeden z návštevníkov oblasti.

Hoci mal turista pravdu, miestni obyvatelia jeho nadšenie nezdieľajú. Asi 800 ľudí už muselo opustiť svoje domovy. Voda spôsobila zosuvy pôdy a poškodila najmä mesto San Pedro de Atacama, ale aj okolité dediny a cesty.

"Všetko je zničené. Stratil som všetko a musím začínať úplne od začiatku," povedal jeden z obyvateľov dediny Toconao, ktorá sa nachádza v púštnej oblasti. Čilský minister hospodárstva uviedol, že sa vláda čo najrýchlejšie bude snažiť pomôcť miestnym občanom aj cestovnému ruchu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu