Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Voliči, dodnes by ste mali dostať oznámenia o voľbách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Voliči by do dnešného dňa mali dostať od svojich obcí alebo miest oznámenie o čase, mieste a spôsobe konania predčasných volieb do Národnej rady SR.

Okrem miesta, kde sa nachádza volebná miestnosť - okrsok mal každý občan SR oprávnený voliť dostať do poštovej schránky aj zoznam kandidujúcich politických subjektov a ich kandidátov. Dôvodov nedoručenia oznámenia môže byť viac.

Ak sa stane, že volič oznámenie o čase, mieste a spôsobe hlasovania v parlamentných voľbách a zoznam kandidátov nedostal, môže to podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívie Škultétyovej znamenať, že volič nie je zapísaný v zozname voličov. Príčina môže byť však aj v tom, že oznámenie sa nedalo doručiť napríklad preto, lebo volič má poštovú schránku bez mena.

Tí voliči, ktorí oznámenie nedostali, by sa mali obrátiť na obecný, mestský alebo miestny úrad podľa svojho trvalého bydliska. Zo strany ministerstva vnútra je distribúcia týchto volebných materiálov uzatvorená už dávnejšie, dodala pre agentúru SITA Škultétyová. Podľa zákona o voľbách do NR SR obce na základe zákona o používaní jazykov národnostných menšín posielajú oznámenia po prvý raz nielen v štátnom jazyku, ale v prípade obcí, kde je možné používanie jazykov národnostných menšín, aj v jazyku národnostnej menšiny.

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 10. marca. V histórii samostatnej SR to budú už šieste v poradí. Pôjde zároveň o ôsme parlamentné voľby od roku 1989. Právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých miest v NR SR na najbližšie štyri roky má približne 4,3 milióna voličov.

Voliči budú vyberať medzi 26 kandidujúcimi politickými subjektmi v 5 956 okrskových volebných komisiách 10. marca od 7:00 do 22:00. Ak si to však miestne podmienky vyžiadajú, môžu sa niekde volebné miestnosti otvoriť až o dve hodiny skôr. Výsledky volieb spracuje Štatistický úrad SR, ktorý prvé priebežné výsledky zverejní na svojej webstránke statistics.sk a na externom webe volbysr.sk v noci z 10. na 11. marca. Oficiálne výsledky hlasovania oznámi v nedeľu 11. marca ÚVK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu