Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci sú znechutení: Podľa 40 % žiadny politik nie je čestný

Transparent z protestu Gorila 3
Transparent z protestu Gorila 3 (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA - Ľudia sú znechutení z politiky najmä po prevalení kauzy Gorila. Štyria z piatich voličov si myslia, že politici zapojení v kauze Gorila už nemajú morálne právo kandidovať do parlamentných volieb, vyplýva to z predvolebného telefonického prieskumu, ktorý agentúra WakeUp uskutočnila od 6. do 10. februára na reprezentatívnej vzorke 1 496 respondentov.

Informovala o tom Henrieta Bogdalíková z agentúry WakeUp. Viac ako 40% opýtaných si zároveň myslí, že na Slovensku nie je žiadny politik čestný, čo je, ako sa uvádza v tlačovej správe z prieskumu, historicky najvyššie namerané číslo. "Gorila sa prejavila aj v otázke, ktorá politická strana by mala byť z volieb vylúčená. Až štvrtina opýtaných si myslí, že by to mala byť SKDÚ-DS, ktorá je s kauzou najviac spájaná. Nasleduje ju Smer-SD s takmer 15% a SNS s takmer 11%," uvádza sa ďalej v tlačovej správe z prieskumu.

Agentúra WakeUp v prieskume položila dve otázky. Na prvú otázku "Majú podľa vás politici spájaní s kauzou Gorila morálne právo kandidovať vo voľbách?" väčšina, takmer 80% opýtaných odpovedala nie. "Spolu 13,5% nevedelo odpovedať a 9% voličov si myslí, že aj napriek tejto kauze majú títo politici morálne právo kandidovať v nasledujúcich parlamentných voľbách," informovala WakeUp.

Na druhú otázku "Koho z politikov považujete za čestného?" 43% opýtaných odpovedalo, že žiadneho politika, ďalších 20% nevedelo odpovedať. Z tých politikoch, ktorých voliči považujú za čestných ,bolo nasledovné poradie: 1. Robert Fico s 10,6%, Béla Bugár s 5,5% tesne nasledovaný Ivetou Radičovou s 5,3%. Za nimi sú Igor Matovič (4,0%), Daniel Lipšic (2,3%), Richard Sulík (1,5%), Ján Figeľ (1,3%), ostatní politici mali menej ako jedno percento.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu