Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Megaškandál: Desaťtisícom žien voperovali smrtiace silikóny, dve už zomreli!

Nebezpečné implantáty vyhodili
Nebezpečné implantáty vyhodili (Zdroj: keystone)

PARÍŽ - Po decembrovej smrti Francúzky, ktorá zomrela kvôli chybným prsným implantátom, čelí tamojšia plastická chirurgia rozsiahlemu škandálu. Desaťtisíce žien dostali nebezpečné implantáty z priemyselného silikónu, ktorý sa používa na počítačové súčiastky alebo v elektronike. Chybný je aj ich obal, ktorý presakuje. Rakovinotvorný silikón sa tak dostáva do tela. Dve ženy už zomreli.

Za posledných desať rokov viac ako 30 000 žien vo Francúzsku a tisíce ďalších v krajinách, ako je Španielsko alebo Veľká Británia, podstúpili zväčšenie pŕs s pomocou potenciálne škodlivých transplantátov.

Spoločnosť Poly Implant Prothesis (PIP) sídliaca na juhu Francúzska bola jedným zo svetových lídrov v produkcii silikónových implantátov až do minulého roka, kedy vyšlo najavo, že ušetrila odhadom miliardu eur ročne používaním priemyselného silikónu namiesto zdravotne nezávadných výplní do prsných implantátov. Obal okolo silikónu bol tiež kazový a náchylný k prasknutiu či presakovaniu.

Spoločnosť zrušila prevádzku a viac ako 2000 žien na ňu podalo žalobu. V stredu usporiadali aj prvú demonštráciu pred ministerstvom zdravotníctva. Väčšina z nich má nízke príjmy, na operáciu si vzali pôžičky a teraz horko ťažko zháňajú ďalšie peniaze, aby si mohli nechať chybné implantáty odstrániť.

Jednou z nich je aj 57-ročná Sylvia. "Moje implantáty presakovali tak hrozne, že som mala v podpazuší štyri opuchy plné silikónu, ktoré bolo treba odsať," rozpráva o svojej sedemročnej skúsenosti s PIP implantátmi. Tie si nechala voperovať pri modelácii pŕs po rakovine prsníka.

"Snažím sa spať na chrbte, ak teda vôbec zaspím. Niektorí ľudia sa snažia vyhnúť telesnému cvičeniu zo strachu, že sa im poškodia implantáty, ale ja robím ťažkú ​​prácu pri továrenskej linke. Idem spať a cítim sa mizerne, zobudím sa a cítim sa mizerne. Je to ako žiť s časovanou bombou vo vnútri seba," uviedla 48-ročná žena z Normandie.

Francúzska kozmetická a plastická chirurgia patrí k najväčším v Európe. Prsné implantáty tu má 400 000 až 500 000 žien. Každý rok lekári vykonajú odhadom 21 000 operatívnych zväčšení prsníkov, čo je najobľúbenejší zákrok plastickej chirurgie po liposukcii a procedúrach na odstránenie vrások.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu