Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Firma v SR údajne certifikuje nebezpečné implantáty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská firma z oblasti skúšobníctva a certifikácie je ochotná registrovať pre účely predaja v rámci EÚ nebezpečné zdravotnícke pomôcky. Napísal to dnes britský denník Daily Telegraph.

Novinári vystupujúci ako zástupcovia fiktívnej čínskej firmy požiadali spoločnosť Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica (EVPÚ) o registráciu protézy bedrového kĺbu. "Nový" implantát bol v skutočnosti kópiou existujúceho zariadenia spoločnosti DePuy, ktorá ho celosvetovo stiahla z obehu po tom, čo sa potvrdilo, že môže spôsobiť únik toxických kovov do krvného obehu, tvrdí denník.

Predstaviteľka ústavu podľa denníka navrhla, že namiesto nezávislého preskúmania implantátu bude na vydanie certifikátu postačovať, ak čínska firma dodá posudky založené na rešeršiach literatúry o obdobných výrobkoch dostupných na trhu. Na základe takýchto podkladov je ústav podľa denníka ochotný aj vydať správu o vykonaní klinických testov.

Na možné kompenzácie už firma DePuy vyčlenila 2. mld. USD, informuje denník. Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica je jednou z registrovaných spoločností, ktoré na Slovensku vydávajú certifikáty o bezpečnosti elektrotechnických produktov určených na predaj v krajinách EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu