Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Jaroslavli sa naposledy rozlúčili s hokejistami, postavia pomník

Miesto tragédie v Jaroslavli
Miesto tragédie v Jaroslavli (Zdroj: SITA)

JAROSLAVĽ - Verejnosť ruského Jaroslavľu sa dnes, štyridsať dní po havárii lietadla s hokejistami miestneho Lokomotivu, naposledy rozlúčila s obeťami tragickej katastrofy. Viac ako 6000 ľudí sa zhromaždilo v miestnej hokejovej hale Arena 2000, aby vzdali poctu mŕtvym členom hokejového tímu. Dneškom sa v Jaroslavli uzatvára štyridsaťdňové obdobie smútku.

Pri septembrovej havárii na palube lietadla Jak-42 zahynulo 44  hokejistov z Ruska, Česka, Slovenska, Nemecka, Švédska, Bieloruska, Ukrajiny a Lotyšska. Katastrofu prežil len jeden člen posádky Alexander Sizov, ktorý stále leží v moskovskej nemocnici. Medzi mŕtvymi boli českí hokejisti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra.

Rozlúčkou s mŕtvymi hokejistmi dnes žilo celé mesto. Spomienkový akt začal v miestnom Uspenskom chráme pravoslávnou bohoslužbou, odkiaľ sa rad ľudí vydal na miestny Leonťjevský cintorín, kde je väčšina hokejistov pochovaná. Medzi hosťami pietneho aktu boli aj príbuzní obetí havárie vrátane rodín mŕtvych hokejistov z Kanady a Ukrajiny.

Z cintorína sa sprievod vydal do hokejovej haly, ktorá od dátumu tragédie zostala prázdna, pretože miestny klub svoju účasť v tohtoročnej ligovej súťaži odvolal. Do haly prišli ľudia s horiacimi sviečkami a vlajkami Lokomotivu, hlásateľ tribunám postupne predstavoval životnú púť a hokejovú kariéru každého z mŕtvych hokejistov.

Vstup na zhromaždenie v jaroslavľskej hale nebol zadarmo, vstupenky stáli 500 rubľov (290 korún). S hokejistami sa napriek tomu prišlo rozlúčiť vyše 6000 ľudí a vybrané peniaze pošlú organizátori na pomoc pozostalým.

Spomienková slávnosť vyvrcholila nástupom asi 300 hokejistov Lokomotivu na ľad, kde sa predstavili všetci hráči klubu od najmladších až po novo budovaný prvý tím. Tribúny sa v tých chvíľach otriasali dupaním a potleskom, ktorý hokejisti opätovali klepaním hokejok o ľad.

Traja mladí hráči potom na ľad priniesli večný oheň, ktorý podľa vedenia klubu bude trvalo horieť v útrobách haly a bude predstavený divákom pred každým budúcim ligovým zápasom.

Podľa ruskej tlače dnes symbolicky začala verejná zbierka prostriedkov na vybudovanie národného pomníka jaroslavľským hokejistom. Vedenie Jaroslavľskej oblasti vypísalo súťaž na stvárnenie pomníka, ktorý by mal vyrásť v susedstve Areny 2000.
 

V miestnej botanickej záhrade bude v pondelok založená nová alej, kde predstavitelia mesta vysadia sadenice smútočných odrôd stromov so zvesenými korunami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu