Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Doľanoch a Budmericiach voda opadáva

Vyliata voda sa valila po celej obci Zobraziť galériu (17)
Vyliata voda sa valila po celej obci

BRATISLAVA - Prívalová voda sa v utorok nevyhla ani obciam Doľany a Budmerice v okrese Pezinok. Momentálne hladina v oboch obciach klesá, situácia sa upokojuje.

Ako informoval Radko Duda z Odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja, nánosy bahna a konárov v Doľanoch upchali vpuste v miestnom toku, ktorý sa vybrežil. Voda strhla časť vozovky, zatopila domy, strhla mostíky vedúce k domom, odnášala autá. Na mieste zasahujú hasiči, ktorí momentálne odčerpávajú vodu z pivníc. V obci tiež nastupuje ťažká technika. Pomocou nej odpratávajú nánosy bahna na cestách a v koryte.

Situácia v Budmericiach je tiež o niečo pokojnejšia, voda začala klesať. Ako uviedol ich starosta Jozef Savkuliak, ohrozené sú momentálne ešte tri domy a jedna bytovka. Pri moste v obci hliadkuje polícia pre prípad, že by voda strhla most. Starosta však takúto situáciu v tejto chvíli neočakáva. „Už by to malo byť zažehnané,“ uviedol Savkuliak.

Obyvateľov obce Horné Orešany nebolo potrebné evakuovať pred vodou z priehrady nad obcou. Voda z nej vytekala cez prepad a nedala sa regulovať, prestalo však pršať, čo situáciu zlepšilo. Podvečerný príval vody strhol most na ceste do miestnej časti Majdán. Podľa starostu Jána Kormútha most odolával asi trištvrte hodinu, potom spadol. Len tri minúty predtým prešiel po ňom autobus.

,,Nikto z obyvateľov Horných Orešian tam ešte toľko vody nevidel,“ dodal. Most podľa neho nebude mať kto opraviť, pretože patrí štátnemu podniku v likvidácii. Starosta sa pravdepodobne so žiadosťou o premostenie cesty obráti na vojakov. V Horných Orešanoch bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, ľudia podľa vyjadrenia Kormútha nachystali stovky vriec s pieskom. Voda sa im dostala napriek tomu do záhrad a pivníc.

 

 

Zasiahli aj vás povodne v Pezinskom okrese? Pošlite nám fotky alebo video na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu