Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Západ zasiahli ničivé záplavy: Voda strhla mosty

Domy v obci Píla zaplavila voda, Zobraziť galériu (17)
Domy v obci Píla zaplavila voda, (Zdroj: BSK)

BRATISLAVA - Voda v obciach Častá a Píla v okrese Pezinok klesla, narobila však rozsiahle škody. V úseku od Papierničky po Pílu strhla takmer všetky dostupné mosty, obyvateľov zatiaľ evakuovať nemuseli. Minister obrany Ľubomír Galko v noci na stredu vyrazil do zaplavených obcí.

Mohutná prívalová vlna zaliala v utorok večer horskú dolinu v Malých Karpatoch v úseku Častá - Píla. Spôsobila ju silná prietrž mračien, ktorá rozvodnila malý potok pretekajúci dolinou. Podľa vyjadrení hasičov z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Pezinku voda strhla takmer všetky dostupné mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu. Doposiaľ nikto neutrpel zranenia.

Do záplavami sužovaných obcí v noci na stredu vyrazil aj minister obrany Galko, ktorý zrušil účasť na summite NATO v Bruseli. Práve vyrážam do obcí Píla, Častá a Dubová, situácia je tam vážna," napísal vo svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Na mieste zasahovalo večer približne 30 ľudí z radov profesionálnych hasičov z Pezinka, Senca, Bratislavy, Záchrannej brigády z Malaciek a dobrovoľných hasičov z Modry. Prítomná bola aj polícia a zdravotníci. V súčasnosti hasiči naďalej odpratávajú bahenné nánosy a čerpajú vodu zo zatopených pivníc v obytných domoch, najmä v obci Píla, v ktorej žije okolo 320 obyvateľov.

Záplavy v obci Píla
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)


Voda v dedine poškodila vodovodné potrubie, obec je teda momentálne bez pitnej vody. Situáciu v obci Píla označil jej starosta Radoslav Mičunek za katastrofálnu. Podľa neho šlo o tisícročnú vodu, v súčasnosti však už hladina v obci trochu klesla. „Potok, ktorý má šírku tri metre a 50 centimetrov mal v jednej chvíli 30 metrov šírku a hĺbku asi štyri - päť metrov a bral všetko, čo mu v koryte stálo,“ opísal starosta situáciu počas prívalovej vlny, ktorá sa dnes prehnala obcou.

Záplavy v Píle.
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Zuzana Krútilová)


Aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša označil situáciu v obci Píla za najhoršiu. Podľa jeho slov sa v prvom rade pracuje na tom, aby sa zabránilo väčším škodám. „Nasadili sme ťažkú techniku, hasičov, sme v kontakte so všetkými starostami, krízový štáb je v teréne," povedal večer pre Topky.

Platí upozornenie pre vodičov, že cesta medzi Častou a Dubovou je neprejazdná pre strhnutý most a veľký vymletý kráter na vozovke. Ohrozený má byť aj most pred obcou Štefanová.

Mohutná prívalová vlna z dažďov postihla dnes aj Doľany a Modru. V mestskej časti  Modra-Kráľová, ktorá je výjazdom na smer Dubová-Píla-Častá, voda zaplavila viaceré dvory a strhla aj most medzi obcou Častá a Dubová.

Strhnutý most medzi Častou a Dubovou
Most medzi Častou a
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)


Silná prietrž mračien rozvodnila malý potok pretekajúci spodnou časťou Modry-Kráľovej. "To je ozaj na porazenie. Pred asi šiestimi rokmi sme tu mali záplavy a ja som musel dom totálne rekonštruovať. Vlastne to robím dodnes. Našťastie hore nad Harmóniou, smerom na Zochovu chatu, zahatili priehradu a teraz to trochu kleslo, takže voda mi vošla len do dvora a nedosiahla úroveň vyvýšeného prahu domu. Ale bojíme sa tu, čo bude teraz večer a v noci. Priehradu opäť vypustia a majú prísť vraj aj ďalšie dažde," povedal obyvateľ strednej časti hlavnej ulice v Kráľovej.

Zasiahli aj vás povodne v Pezinskom okrese? Pošlite nám fotky alebo video na tip@topky.sk.

Most na ceste z Modry do Častej

Most na ceste z Modry do Častej - TASR


Záplavy v okolí obcí Častá a Píla
Záplavy v okolí obcí Častá a Píla - TASR


Valiaca sa voda v obci Doľany strhla niekoľko áut.
Doľany


Strhnutý most medzi Častou a Dubovou.

Strhnutý most medzi Častou a Dubovou

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu