Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európa obmedzila lety, na letiskách uviazli tisíce

Tisíce pasažierov uviazlo na letiskách Zobraziť galériu (6)
Tisíce pasažierov uviazlo na letiskách (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK/LONDÝN - Prvé európske krajiny mimo Islandu dnes museli obmedziť letovú prevádzku kvôli aktivite islandskej sopky Grímsvötn, ktorá vypúšťa do ovzdušia veľké množstvo popola a prachu. Najviac postihnuté sú zatiaľ Škótsko na severe Británie a Írsko, niektoré spoje zrušili aj Dánsko a Nórsko. Naproti tomu sám Island mohol kvôli priaznivým vetrom lety obnoviť, vrátane hlavného letiska Keflavík. Vulkanická činnosť sopky však podľa islandských odborníkov mierne klesá.

Grímsvötn chrlia množstvo popola už štvrtý deň. Priaznivé vetry však ženú mrak preč, vo vyšších vrstvách na severovýchod a v nižších na juh, takže hlavné islandské letiska obnovili včera prevádzku, vrátane najvýznamnejšieho letisko Keflavík blízkosti hlavného mesta Reykjavík. Zrušených bolo len niekoľko letov do Británie, pretože by viedli cez sopečný mrak.
    

Islandskí odborníci tvrdia, že aktivita Grímsvötnu už mierne poľavuje, aj keď vizuálne nie je oproti predchádzajúcim dňom zreteľný rozdiel. Opierajú sa o výsledky radarového sledovania sopečného chocholu, ktorý vraj už nie je tak vysoký ako v sobotu, kedy dosahoval 10 až 15 kilometrov. Dnes ráno to vraj bolo už len päť až sedem kilometrov a napoludnie dokonca tri až päť.
    

"Chochol je nižšií ako v začiatkoch. Je to zrejme spojený dôsledok nižších emisií a silnejšieho vetra," povedala podľa agentúry AFP hovorkyňa islandského meteorologického úradu Olof Baldursdóttirová. "Aktivita sa znížila, erupcia je zreteľne slabšia ako prvý deň," dodala.
    

V Škótsku dnes kvôli prerušenej leteckej doprave uviazli tisíce pasažierov. Lety zastavili významné spoločnosti ako British Airways, KLM, Aer Lingus alebo easyJet. Letiská Glasgow a Edinburgh zastavili prevádzku už v noci, letisko Aberdeen a Inverness skoro ráno. Mimo Škótsko ale zatiaľ všetky ostatné letiská v Británii fungujú normálne. Prevádzka na letiskách v Glasgowe a Edinburghu by sa podľa britského ministra dopravy mala vrátiť k normálu v stredu ráno.

Nízkonákladová spoločnosť Ryanair dnes uskutočnila testovací let nad časťou Škótska, kde sa predpokladala vysoká koncentrácia popola v ovzduší. Stroj sa ale podľa aeroliniek s žiadnym sopečným mrakom nestretol a následná inšpekcia neodhalila žiadny popol na krídlach, na trupe, ani v motoroch.

Hammond dnes ráno tiež uistil, že Británia nechystá plošný zákaz letov ako pri minuloročnej sopečnej erupcii na Islande, ale zdôraznil, že cestujúci si budú musieť zvyknúť na častejšie problémy, pretože sopky na Islande prechádzajú do obdobia väčšej aktivity. Podľa Hammonda aerolinky zatiaľ rušia lety predovšetkým z operačných dôvodov, aby ich lietadlá nezostali prípadne zablokované na letiskách zasiahnutých sopečným popolom.
    

Európska letecká služba Eurocontrol oznámila, že za dnešok bolo zrušených kvôli sopečnému popolu asi 500 letov. Ide predovšetkým o lety zo Škótska a z Írska a tiež do týchto destinácií, a to i z európskeho kontinentu. Tiež nemecké letiská Mníchov a Düsseldorf už zrušili lety do Edinburghu. Popoludní zrušil let do tejto destinácie aj Frankfurt nad Mohanom.
    

Sopečný mrak sa priblížil k Nemecku a miestna meteorologická služba predpokladá, že v stredu ráno bude musieť byť dočasne uzatvorený vzdušný priestor nad severom krajiny a neskôr možno aj v Berlíne. Rozhodnutie o možných uzáverách ale ešte nepadlo.

Podľa Reuters tiež zatiaľ nie sú správy o možnom uzavretí ďalších veľkých letísk, ako je londýnsky Heathrow. Letoví kontrolóri ale očakávajú, že zákazy by mohli v stredu vyhlásiť Dánsko, Nórsko a Švédsko.

Rušenie letov postihuje aj politicky významné osoby. Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis dnes zrušil cestu do Británie a Írska, plánovanú na stredu a štvrtok. Americký prezident Barack Obama naopak v pondelok urýchlene ukončil návštevu Írska a presunul sa do Británie, odkiaľ má v európskom turné pokračovať do Francúzska a Poľska.

Vulkanológovia sa domnievajú, že Grímsvötn celkovo nespôsobí takéto problémy v leteckej doprave ako vlani sopka Eyjafjallajökul.
Už len preto, že zloženie popola je v súčasnosti iné, čiastočky sú hrubšie a rýchlejšie klesajú k zemi.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu