Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obama priletel do Londýna kvôli sopečnému prachu už v noci

Barack Obama s manželkou tesne po prílete
Barack Obama s manželkou tesne po prílete

LONDÝN - Americký prezident Barack Obama priletel v noci na dnes do Veľkej Británie, kde bol pôvodne očakávaný až v priebehu dňa.

Obama bol nútený predčasne opustiť Írsko kvôli oživeniu islandskej sopky Grímsvötn, ktorej popol mieri k britským ostrovom a na ich severe už narušil leteckú prevádzku. Obamov program v Londýne to ale inak nemení. Dnes ho čakajú prevažne slávnostné ceremónie. Privíta ho princ Charles, po obede s kráľovnou Alžbetou II. navštívi Westminsterské opátstvo a zíde sa s vodcom labouristickej opozície Edom Milibandom. Večer na Obamovu počesť kráľovná usporiada večeru v Buckinghamskom paláci.

Až v stredu bude Obama rokovať s premiérom Davidom Cameronom a prednesie prejav v parlamente, ktorý by podľa všeobecného očakávania mal načrtnúť ďalšie vzťahy Európy a Ameriky. 

Niekoľkodňovú cestu po Európe zahájil Obama v pondelok v Írsku, kde zdôraznil "pokrvné vzťahy" medzi Írmi a Američanmi, čo oprel okrem iného aj o to, že jeden z jeho predkov práve z Írska pochádzal. Írske korene sa inak pripisujú zhruba 30 až 40 miliónom Američanov, čo podľa agentúr predstavuje významnú silu na americkej politickej scéne.

Najväčšiu pozornosť vyvolala v pondelok Obamova návšteva dedinky Moneygall v centrálnej časti ostrova, odkiaľ pochádza jeho praprapradedko z matkinej strany Falmouth Kearney. Kearney emigroval do Ameriky ako devätnásťročný v roku 1850 uprostred vtedajšieho hladomoru v Írsku. Obama je syn kenského otca a Američanky írskeho pôvodu.

Pred odletom do Londýna vystúpil Obama v centre Dublinu pred davom 20.000 až 30.000 ľudí. "Volám sa Barack Obama, z moneygallských Obama," povedal prezident. "Vrátil som sa domov, aby som našiel ten apostrof, ktorý sme niekde cestou stratili," zažartoval nad vzniknutou umelou írsku verziou mena O'Bama. Tiež vyhlásil, že Íri a Američania sú národy, ktoré nikdy neprestávajú myslieť na lepšiu budúcnosť aj v trpkých časoch.

"Štyridsaťštyri ročný prezident je iný, pretože nielenže hovorí o americkom sne, ale on sám je stelesnením amerického sna," vyhlásil pri tejto príležitosti írsky premiér Enda Kenny. Obama odlieta z Londýna vo štvrtok ráno do Deauville v Normandii v severnom Francúzsku, kde bude summit ôsmich ekonomicky najvyspelejších krajín G8.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu